Home

De Nationale Opera creëert en voert muziekdramatische kunst op, en legt daarbij de focus op kwaliteit, diversiteit en innovatie. Dit uit zich in een nieuwe benadering van operaklassiekers, het herontdekken van zelden gespeeld repertoire en het creëren van nieuwe opera’s. Laat u inspireren, we heten u van harte welkom in ons theater.

De Nationale Opera presenteert

Il viaggio a Reims

Koor

Een groot aandeel van het internationale succes van De Nationale Opera wordt geleverd door het Koor van De Nationale Opera, dat zestig leden telt. Wij stellen ze graag aan u voor.

Achter de schermen

Van decors tot kostuums en van special effects tot pruiken; vrijwel alles wordt in eigen ateliers geproduceerd. Bekijk hier video's van een aantal ateliers.

Artistieke Staf

De Nationale Opera is het grootste operagezelschap van Nederland. Hier vindt u een overzicht van de artistieke staf.

Doe mee

Dit seizoen presenteert Zingen bij de Opera Die Zauberflöte! Meer dan vijfhonderd zangers, jong en oud, laten samen met professionele solisten en een ensemble hun versie van Mozarts sprookjesopera horen.

Lees meer

Een rijke geschiedenis

1946 Stichting De Nederlandse Opera

Oprichting van de ‘Stichting De Nederlandse Opera’, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap, ook wel ‘Opera’ genoemd, gaat op tournee door het hele land. De leiding is tot 1951 in handen van Paul Cronheim (foto).

1949 Orfeo ed Euridice

Op 24 juni wordt Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald Gluck uitgevoerd onder leiding van Pierre Monteux en met Kathleen Ferrier in de hoofdrol.

1964 De Nederlandse Opera Stichting

Er wordt een nieuwe stichting gevormd 'De Nederlandse Opera Stichting'. Vanaf nu worden er voor iedere productie andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken. Als intendant wordt de Belg Maurice Huisman (foto) benoemd.

1969 Reconstructie

Het geruchtmakende Reconstructie – een moraliteit, door een collectief bestaande uit Louis Andriessen, Hugo Claus, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Harry Mulisch, Peter Schat en Jan van Vlijmen, gaat op 29 juni in première.

1971 Hans de Roo en Cristina Deutekom

Hans de Roo wordt intendant. De Roo gaf Cristina Deutekom (foto) grote kansen. Daarnaast geldt hij als ‘ontdekker’ van zangers als Catherine Malfitano, Gabriela Benackova, Neil Shicoff en Frederica von Stade, die later tot de wereldtop zouden behoren.

1976 Waardering Hans de Roo

De Nederlandse Operastichting krijgt de prijs van de Vereniging van Nederlandse theatercritici. Daarmee werd waardering uitgesproken voor het artistieke beleid van Hans de Roo (foto) in de voorafgaande vijf seizoenen.

1986 De Nederlandse Opera

De Nederlandse Operastichting verandert de naam in De Nederlandse Opera (DNO) en verhuist van de Stadsschouwburg naar het nieuwe Muziektheater waar, met Jan van Vlijmen als intendant en Hartmut Haenchen als muzikaal leider, een nieuw avontuur begint.

1986 Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen treedt aan als chef-dirigent van De Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zijn interpretaties van Strauss, Wagner en Mahler oogsten veel lof. Hij blijft tot 1999 en keert daarna regelmatig terug als gast-dirigent voor onder meer Der Ring des Nibelungen.

1987 Jan van Vlijmen

Jan van Vlijmen neemt ontslag als directeur: de door de overheid beschikbaar gestelde financiële middelen zijn volgens hem ontoereikend om artistieke kwaliteit te kunnen garanderen.

1987 Truze Lodder

Truze Lodder treedt aan als zakelijk directeur. Tijdens haar 25-jarig bewind groeit DNO uit tot een van de meest toonaangevende operagezelschappen ter wereld.

1988 Pierre Audi

Pierre Audi wordt artistiek directeur DNO. Hij zal als regisseur bij De Nederlandse Opera onder meer gaan samenwerken met beeldend kunstenaars als Jannis Kounellis, Georg Baselitz en Karel Appel.

1990 Monteverdi-cyclus

De Monteverdi-cyclus van Pierre Audi beleeft zijn première. De cyclus zal tot 2007 regelmatig worden hernomen, waardoor het genre barokopera weer volop in de belangstelling kwam te staan.

1997 Der Ring des Nibelungen

Pierre Audi’s enscenering van Ring des Nibelungen (Richard Wagner) gaat dit jaar in première. Audi werkte hiervoor onder meer samen met de kunstenaars George Tsypin (decor) en Wolfgang Göbbel (licht).

1999 Edo de Waart

Hartmut Haenchen neemt afscheid als chef-dirigent. Edo de Waart volgt hem op.

2004 Ingo Metzmacher

Chef-dirigent Edo de Waart wordt vervangen door Ingo Metzmacher (foto). Robin de Raaff schrijft in opdracht van De Nederlandse Opera zijn opera Raaff.

2005 Robert Zuidam

Van Robert Zuidam (foto) gaat de opera 'Rage d'amours' in première onder de muzikale leiding van Reinbert de Leeuw.

2006 Michel van der Aa

Op 2 juni 2006 beleeft in het Muziekgebouw aan 't IJ After Life van Michel van der Aa zijn wereldpremière.

2008 Ingo Metzmacher

Ingo Metzmacher vertrekt als chef-dirigent. Onder leiding van de componist Tan Dun gaat op 8 november zijn opera Marco Polo in première.

2009 Johannes Vermeer Prijs

Pierre Audi neemt de eerste Johannes Vermeer Prijs in ontvangst voor zijn jarenlange werk bij De Nederlandse Opera. Minister Plasterk van Cultuur heeft de prijs in het leven geroepen om uitzonderlijk artistiek talent te belonen.

2011 Marc Albrecht

Marc Albrecht (foto) is de nieuwe chef-dirigent van De Nederlandse Opera én van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, terwijl Muziektheater Amsterdam haar 25-jarige jublieum viert.

2013 Els van der Plas

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam gaan fuseren. De drie met elkaar verweven organisaties zetten de laatste stap naar een landelijk topinstituut voor opera en ballet. Els van der Plas (foto) wordt algemeen directeur.

2013 Pierre Audi

Pierre Audi is, tijdens de fusie naar Nationale Opera en Ballet, 25 jaar artistiek directeur opera: op dat moment heeft hij 38 nieuwe ensceneringen voor DNO op zijn naam en is als gezelschapsleider verantwoordelijk voor 180 nieuwe producties.

2014 Nationale Opera & Ballet

Vanaf 17 februari gaat De Nederlandse Opera verder onder de naam De Nationale Opera. De naam van het instituut verandert van Het Muziektheater Amsterdam in Nationale Opera & Ballet.

Nieuws

Overlijden Fred Lingen

Met droefheid hebben wij vernomen dat Fred Lingen is overleden.

Eerste Kinderkorenfestival De Nationale Opera

Op zondag 11 januari vond het eerste Kinderkorenfestival van De Nationale Opera plaats.

De Nationale Opera: nominatie Gurre-Lieder

De Nationale Opera is met Gurre-Lieder genomineerd voor een International Opera Award 2015 in de categorie ‘New Production’.

Nationale Opera & Ballet in FashionWeek Amsterdam

Het Nationale Ballet en De Nationale Opera presenteren in samenwerking met Fashionweek Amsterdam twee events tijdens '10 Days Downtown'.

Record zaalbezetting Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Het aantal bezoekers steeg naar ruim 208.000 in 2014, een groei van ruim 9%.

December: Operamaand bij NPO

De maand december staat bij tv-omroep NTR en het digitale themakanaal NPO Cultura traditiegetrouw in het teken van opera. Het hoogtepunt wordt gevormd door de operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner door De Nationale Opera.

‘Moonburn’ op dak Nationale Opera & Ballet

Deze winter licht Amsterdam weer op tijdens het Amsterdam Light Festival.

Woensdagmiddag Kinderstudio!

Vanaf december 2014 organiseert Nationale Opera & Ballet iedere maand de Kinderstudio.

De Nationale Opera op KANTOR

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 november vindt de tweede editie van KANTOR plaats. De Nationale Opera neemt deel aan dit 'Music, Performance, Art & Technology Weekend' op zaterdag 15 november.

Twee nominaties Edison Klassiek

Twee cd’s van De Nationale Opera (DNO) zijn genomineerd voor de Edison Klassiek in de categorie opera.

DNO op Uitmarkt 2014

Eind augustus vindt met de Uitmarkt de landelijke opening van het culturele seizoen plaats. De Nationale Opera is uiteraard van de partij! Niet alleen met unieke aanbiedingen op de traditionele informatiemarkt, maar ook met een live optreden.

Prijs huisstijl Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft voor de vernieuwde huisstijl en vormgeving een Red Dot Award gewonnen. De Red Dot Award is een van de meest prestigieuze prijzen in de internationale ontwerpindustrie.

Tentoonstelling: “Arnold Schönberg in Nederland”

Speciaal voor deze scenische wereldpremière is er van 2 tot en met 23 september 2014 een tentoonstelling in samenwerking met het Arnold Schönberg Center.

Overlijden Cristina Deutekom

Op 82-jarige leeftijd is verleden week operazangeres Cristina Deutekom overleden. Pierre Audi: 'Hoewel ik nooit het genoegen heb gehad om met haar te werken, ben ik toch erg getroffen.'

Opera in het Stedelijk: Lex Reitsma en Eiko Ishioka

Van 20 juni t/m 18 oktober 2014 is in het Stedelijk Museum Amsterdam een overzichtstentoonstelling te zien van grafische ontwerpen die Lex Reitsma in 24 jaar maakte voor De Nationale Opera. Ook zijn kostuumontwerpen te zien van Eiko Ishioka voor Pierre Audi's versie van Wagners Ring des Nibelungen.

Kinderkorenfestival

Zondag 11 januari 2015 belooft een feestelijke dag te worden. De Nationale Opera organiseert dan een Kinderkorenfestival.

Join public

Het nieuwe cultuurplatform Public is op 27 mei gelanceerd. Via Public kunnen cultuurliefhebbers maandelijks zeer voordelig 30 speciaal geselecteerde voorstellingen, concerten of exposities bezoeken bij een van de ruim 30 aangesloten concertzalen, filmhuizen, musea en theaters.

Nominatie website Nationale Opera & Ballet

De nieuwe website van Nationale Opera & Ballet is genomineerd voor een SpinAward in de categorie Design en een Dutch Interactive Award in de categorie Brand.

Ching-Lien Wu artistiek leider Koor De Nationale Opera

De Nationale Opera heeft de Taiwanese dirigente Ching-Lien Wu per 1 september 2014 benoemd tot artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera, dat gerekend wordt tot de beste operakoren ter wereld.

Neem plaats op de Social Seats

Maak elke maand kans op twee gratis Social Seats voor een van de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet door gebruik te maken van sociale media!

Op weg naar het vijftigjarig jubileum

In de aanloop naar het vijftigjarig jubileum aan het eind van 2015 presenteert De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) met trots het eerste seizoen samen met Het Nationale Ballet.

Opera Awards 2013

De Nationale Opera ontving in april 2013 een Award van de prestigieuze International Opera Awards.

Nominatie architectenprijs voor atelier Nationale Opera & Ballet

Het verleden jaar compleet gerenoveerde atelier van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam-Zuidoost komt in aanmerking voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2014 (de A.A.P.) De architectenprijs

In 2013 is de Opera Award voor beste nieuwe productie toegekend aan De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja.