



Een rijke geschiedenis

Françoise Adret
Françoise Adret leidt het Ballet van de Nederlandse Opera (1947-1959).

Ballet der Lage Landen
Mascha ter Weeme richt het Ballet der Lage Landen (1948-1959) op.

Dantzig's eerste choreografie
Rudi van Dantzig maakt zijn eerste choreografie: Nachteiland. Hij maakte het werk bij Gaskells Nederlands Ballet.

Van Manen's eerste choreografie
De eerste choreografie van Hans van Manen ziet het licht bij de Revue Ramses Shaffy in Amsterdam. Inmiddels heeft hij 120 balletten op zijn naam staan.

Samenvoeging
Samenvoeging Ballet van de Nederlandse Opera en het Ballet der Lage Landen tot Amsterdams Ballet.

Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet ontstaat op 31 augustus 1961 uit een fusie van het Nederlands Ballet (Sonia Gaskell) en het Amsterdams Ballet (Mascha ter Weeme). Hierdoor kwam er een einde aan de zogeheten ‘balletoorlog’.

Het Nationale Ballet wordt gevormd
Sonia Gaskell richt Het Nationale Ballet op.

Olga de Haas
Op negentienjarige leeftijd wordt Olga de Haas (1944-1978) bevorderd tot soliste. De sterbelofte en publiekslieveling groeide uit tot een legendarische Nederlandse danseres. Ze stierf op 1 september 1978 op 34-jarige leeftijd.

Het Balletorkest
Het Balletorkest verzorgt de muzikale begeleiding van voorstellingen van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Rudi van Dantzig artistiek leider
Onder Gaskell's leiding werd Het Nationale Ballet opgericht, waar Rudi van Dantzig met ingang van 1965 één van de drie artistiek leiders werd.

Van Dantzig & Kaesen
Naast Sonia Gaskell treden huischoreografen Rudi van Dantzig en Robert Kaesen tot een driehoofdige leiding toe.

Romeo en Julia
Op 16 februari gaat Van Dantzigs Romeo en Julia in première. Zijn choreografie blijft tot op de dag van vandaag op het repertoire.

Rudolf Nurejev
Op Eerste Kerstdag debuteert Rudolf Nurejev als gastsolist bij Het Nationale Ballet.

Rudi van Dantzig
Rudi van Dantzig bouwde Het Nationale Ballet verder uit volgens de lijnen van zijn voorgangster. Vanaf zijn aantreden heeft het gezelschap zich onderscheiden met eigen én eigenzinnige versies van het klassiek-romantische repertoire.

Alexandra Radius
Alexandra Radius en haar echtgenoot Han Ebbelaar treden als solisten tot het gezelschap toe. Het paar zal tot het beroemdste dansduo van Nederland uitgroeien.

Twilight
Hans van Manen, die van 1961-1971 het Nederlands Dans Theater leidde, maakt als freelance choreograaf zijn debuutwerk Twilight voor Het Nationale Ballet.

De drie Van's
Van de jaren '70 en '80 blijken de drie Van’s een artistieke goudmijn: Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schaijk. Het Nationale Ballet maakt onder hen internationaal naam met gedurfd hedendaags repertoire.

Eerste videoballet
Van Manens choreografie Live, dat in een dubbelprogramma werd gecombineerd met Van Dantzigs Life, is het eerste videoballet in Nederland. De première vindt plaats in Koninklijk Theater Carré.

Wereldpremière The Sleeping Beauty
Wereldpremière van Sir Peter Wrights versie van The Sleeping Beauty. Het meest succesvolle werk in de geschiedenis van het gezelschap.

Zilveren jubileum
Het gezelschap viert het zilveren jubileum in de Stadsschouwburg. Het markeert de overgang naar een nieuw onderkomen aan het Waterlooplein: Het Muziektheater. Het ‘huis’ word gedeeld met De Nederlandse Opera en het Stadhuis.

Bacchanten
Gerardjan Rijnders, avant-gardistisch toneelregisseur, maakt Bacchanten in opdracht van het gezelschap. Het werk gaat in première in Theater Carré.

Het Muziektheater opent
Op 23 september 1986 wordt het Muziektheater geopend, in aanwezigheid van Koningin Beatrix en Prins Claus (foto).

Van Dantzig's Zwanenmeer
Op 31 maart gaat Rudi van Dantzigs bewerking van Het Zwanenmeer in première. Het ballet der balletten blijkt in zijn versie een mijlpaal in de Nederlandse dansgeschiedenis.

Wayne Eagling
Wayne Eagling (1950), ex-solist van het Engelse Royal Ballet, weet met zijn nadruk op de danstechnische perfectie het niveau van Het Nationale Ballet verder te verhogen.

Notenkraker & Muizenkoning
Op 13 december gaat Notenkraker & Muizenkoning in première, het geesteskind van Wayne Eagling en Toer van Schaijk naar het origineel van Marius Petipa. De voorstelling zorgt nog altijd voor uitverkochte zalen.

Holland Symfonia
Per 1 januari 2002 fuseert Het Nederlands Balletorkest met het Noordhollands Philharmonisch Orkest tot het nieuwe Holland Symfonia, dat alle vaste begeleidingstaken overneemt. Op dit moment staat het orkest onder leiding van Matthew Rowe.

Ted Brandsen
De huidige directeur Ted Brandsen (1954) danst tot 1991 bij Het Nationale Ballet. In 2003 wordt hij artistiek directeur. Brandsen verhoogt het danstechnische peil, en start een intensieve samenwerking met de Nationale Balletacademie.

Krzysztof Pastor
Krzysztof Pastor wordt benoemd tot huischoreograaf. De oud-danser van Het Nationale Ballet wordt in 2009 ook benoemd tot artistiek directeur van het balletgezelschap van de Poolse Opera.

Hans van Manen terug
Hans van Manen treedt in 2005 opnieuw in dienst als vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet Dit nadat hij in 1987 afscheid had genomen.

Hans van Manen Festival
Ter ere van de 75e verjaardag van choreograaf Hans van Manen (1932) organiseert Het Nationale Ballet 'het Hans van Manen Festival'. Drie weken dans van Nederlandse bodem, uitgevoerd door tal van nationale en internationale topensembles en -solisten.

Orde van de Nederlandse Leeuw
In 2007 kreeg Van Manen de versierselen van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw omgehangen en opgespeld. Vijftien jaar eerder, in 1992, was Van Manen al benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Vijftigjarig jubileum
Het Nationale Ballet viert zijn vijftigjarig jubileum. Hoogtepunt is het programma Present/s in februari 2012, waarin negen nieuwe werken van vooraanstaande choreografen in première gaan.

Overlijden Rudi van Dantzig
Na een langdurig ziekbed overlijdt Rudi van Dantzig op 19 januari 2012.

Els van der Plas
Els van der Plas treedt per 1 augustus 2012 aan als algemeen directeur van Het Muziektheater Amsterdam. Na 25 jaar wordt in het najaar afscheid genomen van Truze Lodder, die voor haar verdiensten benoemd wordt tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau en ontvangt ze de Frans Bannick Cocq penning van de Gemeente Amsterdam.

Hans van Manen 80 jaar
Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Hans van Manen is er een gala voor de ‘Mondriaan van de dans’.

De fusie
De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam zetten door een fusie de laatste stap in de richting van een landelijk topinstituut voor opera en ballet. Els van der Plas wordt algemeen directeur, Ted Brandsen directeur van Het Nationale Ballet en Pierre Audi directeur van De Nederlandse Opera.

'Benois' voor Cinderella
Christopher Wheeldon wordt onderscheiden met een ‘Benois’ voor Cinderella. Hans van Manen wordt geëerd met de ‘Benois de la Danse’ voor Variations for Two Couples. Deze onderscheiding wordt vaak de Oscar van de dans genoemd.

Junior Company
Op 1 augustus gaat de Junior Company van start. Dit samenwerkingsverband tussen Het Nationale Ballet en beroepsopleiding Nationale Balletacademie, leidt jonge talenten tussen 18 en 21 jaar op en biedt ze de kans door te stromen naar het tableau van het gezelschap. Christopher Powney, van 2010 tot 2013 als artistiek directeur verbonden aan de Balletacademie, was intensief betrokken bij de oprichting van de Junior Company.

Nationale Opera & Ballet
Vanaf 17 februari fuseren Het Nationale Ballet, De Nederlandse Opera en Het Muziektheater Amsterdam. De naam Het Nationale Ballet blijft bestaan, De Nederlandse Opera wordt De Nationale Opera en het theater krijgt de naam Nationale Opera & Ballet.

Rachel Beaujean benoemd tot adjunct artistiek directeur
Per 1 september is Rachel Beaujean benoemd door de directie tot adjunct artistiek directeur. Daarnaast is ze tijdens het Gala van Het Nationale Ballet benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikte haar de onderscheiding uit.