Het Nationale Ballet presenteert
Pure romantiek in 'het ballet der balletten'
Het Zwanenmeer was te zien in seizoen 2014-2015. Gedurende seizoen 2018-2019 komt deze balletklassieker weer terug in Nationale Opera & Ballet!
Het Zwanenmeer wordt niet voor niets vaak het ‘ballet der balletten’ genoemd. De pure romantiek, het verhaal over liefde en verloochening én Tsjaikovski’s beroemde balletmuziek weten steeds een gevoelige snaar bij nieuwe generaties toeschouwers te raken.
In het kort
Het Zwanenmeer (1895) vormt met The Sleeping Beauty en De Notenkraker de grote drie van het Russische negentiende-eeuwse ballet. Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden hiermee zowel de balletmuziek als de danskunst naar het hoogste niveau. Het Nationale Ballet danst Het Zwanenmeer in de versie van Rudi van Dantzig, voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet.

Rudi van Dantzig
ChoreograafWeinigen hebben zozeer hun stempel op Het Nationale Ballet en de Nederlandse dans gedrukt als Rudi van Dantzig (Amsterdam, 1933-2012). Van Dantzig, choreograaf en schrijver, was twintig jaar lang artistiek leider van Het Nationale Ballet.
Dansers
Creatie
Dubbelrol
Van Dantzig liet zich voor zijn versie van Het Zwanenmeer (1988) vooral inspireren door Tsjaikovski; door zijn muziek, maar ook door zijn brieven en dagboeken. De choreograaf legde een link tussen het leven van de componist en dat van de prins uit het verhaal, die geacht wordt een bruid te vinden en daarin faalt. Terwijl in het paleis de festiviteiten rond zijn achttiende verjaardag plaatsvinden, wordt deze Siegfried heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad, gesymboliseerd door de Witte Zwaan Odette en haar evenbeeld in het zwart, Odile. Deze dubbelrol vormt voor ballerina’s wereldwijd een grote uitdaging.
Verstilling versus virtuositeit
Odette straalt schoonheid, verstilling en broosheid uit. Zij vertegenwoordigt de pure romantische liefde: het ideaalbeeld van Siegfried. Maar nadat Siegfried haar de liefde heeft verklaard, brengt de Zwarte Zwaan Odile met haar geraffineerde verleidingskunsten zijn hoofd totaal op hol. De rollen van Odile en Odette worden door één en dezelfde ballerina gedanst. Als Odile moet zij een compleet andere kant van zichzelf en haar danstechniek laten zien: vilein en virtuoos. Legendarisch én gevreesd zijn de 32 fouettés (pirouetten waarbij de danseres met haar ‘werkbeen’ slagen maakt om de draai als het ware een slinger te geven) – balletliefhebbers wereldwijd tellen deze in gedachten mee.
Hollandse meesters
Van Dantzig werkte samen met multitalent (en vriend en jarenlange partner) Toer van Schayk. Van Schayk choreografeerde de kleurige volksdansen in de derde akte en hij tekende voor de imponerende decors en kostuums, waarmee hij de ‘gouden’ schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse meesters als het ware tot leven wekt.
Choreografie
Rudi van Dantzig,
naar Marius Petipa en
Lev Ivanov, in samenwerking met Toer van Schayk.
Inleidingen
Beluister hieronder de inleiding van Het Zwanenmeer:
‘Het ballet der balletten blijft de toetssteen van elk dansgezelschap dat op klassieke leest is geschoeid. Fijn, zoals altijd, was Igone de Jongh (…) Vito Mazzeo: prins zoals een prins bedoeld is (…) Frêle schoonheid rond verheven idealen’
'Van Dantzigs Zwanenmeer staat nog als een huis'
‘Van Dantzigs versie is de mooiste...’
‘Dit sprookjesachtige en toch dramatische Zwanenmeer is een must voor de liefhebbers van klassiek ballet en allen die het kunnen worden’
'Dutch National Ballet’s gala made for a festive opening to the season. It succeeded in showing the company’s rich and varied repertoire as well as the many faces of their dancers. A great teaser of what's to come.'