Het Nationale Ballet presenteert

Gala 2016

Deze productie was te zien in september 2016

Dresscode: Black tie

Feestelijke opening van het seizoen

Tijdsduur 2:30

Pauzes 1

Geen mooiere manier om het seizoen te openen dan met een groots feest, een gala. Inmiddels is het jaarlijks terugkerende exclusieve Gala van Het Nationale Ballet uitgegroeid tot een drukbezochte en hooggewaardeerde opening van het seizoen. 

In het kort

Ook dit jaar krijgt u tijdens het Gala weer een exclusief verrassingsprogramma te zien waaraan in totaal zo’n tweehonderd dansers meewerken. De focus ligt op optredens van de sterren van het gezelschap, waarbij één ster dit Gala een heel speciale plaats inneemt: Igone de Jongh. Zij viert dit jaar haar twintigjarig jubileum bij het gezelschap. Tijdens het Gala zal Igone de Jongh onder meer te zien zijn in een bijzondere creatie van Hans van Manen, die haar al sinds jaar en dag ‘zijn muze’ noemt.

 

Bekijk hier het verslag van het Gala 2015.

Sterrenparade

Het Gala-programma bestaat uit een rijk gevarieerde selectie uit het omvangrijke repertoire van het gezelschap, aangevuld met enkele smakelijke ‘appetizers’ van nieuwe balletten die u in seizoen 2016 - 2017 kunt verwachten. Het complete danserstableau van Het Nationale Ballet werkt aan het Gala mee, inclusief alle eerste solisten. Uniek, want in geen enkele andere productie zijn alle sterren van de groep op één avond te zien. Daarnaast zijn ook de jonge dansers van de Junior Company met een eigen choreografie op het Gala vertegenwoordigd. Traditiegetrouw vangt het openingsgala aan met een Grand Défilé, waarin beide gezelschappen zich presenteren, samen met de jongste danstalenten van Nederland: de leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie.

 

Feest

Na afloop van de voorstelling op 7 september krijgt het Gala een uitbundig vervolg in de foyer, waar u, in aanwezigheid van dansers en choreografen, zelf ook de dansvloer kunt betreden.

 

Alexandra Radius Prijs

Net als in voorgaande jaren wordt tijdens het Gala de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Sinds1989 reiken de Vrienden van Het Nationale Ballet de prijs uit aan die danser of danseres die zich – volgens een deskundige jury – in het voorgaande seizoen op een bijzondere wijze heeft onderscheiden. De winnaar krijgt de prijs uit handen van de naamgeefster zelf: voormalig prima ballerina Alexandra Radius.

 

Igone de Jongh

Igone de Jongh (Haarlem, 1979) volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’: ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’ Inmiddels heeft Igone de Jongh alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en danste ze in neoklassieke en eigentijdse balletten van de meest uiteenlopende choreografen. Igone de Jongh is in ons land ook verreweg de bekendste balletdanseres van haar generatie. In 2015 was zij jurylid in het populaire televisieprogramma 'Dance Dance Dance', waar dit jaar een vervolg op komt.

Muziek

Verrassingsprogramma

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe

Matthew Rowe
Matthew Rowe (1969, Londen, Verenigd Koninkrijk) werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hiermee is hij de eerste dirigent die beide posities tegelijk inneemt.

Rowe heeft gestudeerd in Londen en Baltimore. Hij was muzikaal leider van het Cambridge Philharmonic Orchestra and Choir, associate chorus director bij het London Philharmonic Choir en Director of Orchestral Studies bij de San Diego State University.

Daarnaast is Rowe regelmatig gastdirigent bij grote dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, het Koninklijk Zweeds Ballet en English National Ballet. Ook is hij live commentator bij de BBC voor concerten en heeft hij, na zijn succesvolle optreden in de BBC-serie Maestro, een format ontwikkeld voor een nieuw digitaal televisieprogramma over dirigeren.

Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid, met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en begeleiding van stomme films zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin.

 

 

Het Balletorkest

Het Balletorkest is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet.
Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziek educatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest is trots op de hechte relatie met Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest is een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer haar missie te realiseren: om mensen te raken met muziek.

 

 

    di 26 jan Noordhollands Dagblad over Gala 2015

    Altijd indrukwekkend is het grand defilé waarbij ook dit keer weer zo'n tweehonderd dansers bezit namen van het podium.