Het Nationale Ballet presenteert

Mata Hari Ted Brandsen

Deze productie was te zien in oktober 2017

Wereldberoemd icoon

Tijdsduur 2:00

Pauzes 1

Het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari staat centraal in deze grootschalige productie. In het voorjaar van 2016 ging Mata Hari van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen met groot succes in première.

Het verhaal van de Nederlandse spionne én danseres, beroemd over de hele wereld,  spreekt  meer dan ooit  tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke, eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van verraad. Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat  Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde - als spionne werd geëxecuteerd.

De castlijst voor Mata Hari is bekend. Klik hier om te zien wie wanneer danst.

Bekijk de trailer van Mata Hari
Bekijk hier de Making of Mata Hari
Kijk hier hoe Anna Ol zich voorbereid op de rol van Mata Hari

Over deze productie

De muziek van Brandsens Mata Hari is van Tarik O’Regan, een van de toonaangevende Britse componisten van dit moment. Voor het decor- en lichtontwerp werd het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanou uitgenodigd en François-Noël Cherpin ontwierp de kostuum. Met librettiste en dramaturge Janine Brogt heeft Ted Brandsen aan een scenario gewerkt waarin Mata Hari’s leven in filmische scènes tot leven wordt gebracht.

    ma 06 feb Dancing Times, Maggie Foyer

    ‘The scope is breathtaking. The ballet finds its heart in the woman herself. (…) Anna Tsygankova brings her talent and charisma to the role, creating a woman of leonine courage and one we genuinely care about (...) magnificent pas de deux.’

    ma 06 feb De Telegraaf ****

    ‘(…) een magistrale Anna Tsygankova in de hoofdrol. Mata Hari is een grootschalig ballet en er is uitgepakt (…) fraaie kostuums (…) inventieve decors (…) Ook de keuze van Tarik O’Regan als componist is een gelukkige.’

Achtergrond

Meest intrigerend in de levensgeschiedenis van Mata Hari zijn niet de biografische feiten, maar vooral haar vermogen om telkens opnieuw te transformeren. Bij elke verandering in haar veelbewogen leven wist ze zichzelf opnieuw uit te vinden: danseres, diva, spionne, mysterie. Nooit gaf ze op. Mata Hari werd het symbool van de onweerstaanbare courtisane-spionne. Diverse films over haar leven (waaronder een met Greta Garbo uit 1932 en een met Jeanne Moreau uit 1965) hebben tot deze beeldvorming bijgedragen. De vraag in welke mate zij werkelijk schuldig is geweest, is tot op heden onopgehelderd gebleven. In 2017 wordt een aantal bronnen openbaar en zal meer duidelijk worden over welke rol Mata Hari nu echt speelde.

Podcast

Door: Jacq Algra

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Ted Brandsen

Directeur en choreograaf

Ted Brandsen was van 1981 tot 1991 als danser verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1991 stopte hij met dansen en ging hij zich richten op het choreograferen. In de jaren daarna creëerde hij werk voor diverse internationale dansgezelschappen en festivals. Als artistiek directeur van het West Australian Ballet maakte hij onder meer Carmen (2000, Australian Dance Award) en Pulcinella (2001). In 2002 keerde hij terug naar Het Nationale Ballet, in eerste instantie als assistent artistiek directeur en sinds 2003 als artistiek directeur.

Matthew Rowe

Muzikaal leider Chef-dirigent Balletorkest

De uit Londen afkomstige Matthew Rowe werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Vanuit deze dubbele positie speelt hij een belangrijke rol in de muzikale en artistieke samenwerking tussen balletgezelschap en orkest.

Muziek

Muziek Mata Hari
Tarik O’Regan

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.