Het Nationale Ballet presenteert

New Moves 2018

Deze productie was te zien in juni 2018

Choreografen van de toekomst

Een van de meest bijzondere gebeurtenissen van het jaar voor liefhebbers van nieuw en experimenteel  werk is New Moves. In deze workshop kunnen de dansers hun creatieve talenten in eigen choreografieën ontplooien.

In het kort

Het is belangrijk om te investeren in nieuw choreografisch talent, vindt Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet die zelf als choreograaf ook ooit begonnen is in de jaarlijkse choreografieworkshop. 

Dansers kunnen voor New Moves zelf een choreografie creëren maar zich ook als decor- of kostuumontwerper scholen, als pianist of als lichtman (m/v) optreden of zich op andere wijze ontwikkelen in een van de vele facetten van de podiumkunsten, zowel voor als achter de schermen van New Moves. Elke editie van New Moves biedt u de kans om de choreografen van de toekomst te ontdekken. Het levert elk jaar opnieuw een verassend en zeer gevarieerd programma op.

Creatie

Al vanaf de jaren zeventig organiseert Het Nationale Ballet choreografieworkshops, waarin de dansers de kans krijgen om hun vak eens vanuit een ander perspectief te bekijken, namelijk dat van de choreograaf zelf. hoe werkt dat in de praktijk? Het is een bijzonder leerzaam proces dat hen later ook weer helpt choreografen beter te begrijpen en zich zo als danser verder te ontwikkelen. Een groot aantal zeer getalenteerde choreografen is begonnen in verschillende edities van New Moves, onder wie ‘associate artistDavid Dawson, Jan Linkens, Krzysztof Pastor, Juanjo Arques en Ted Brandsen zelf.

Brandsen weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk een kans als New Moves is voor choreografen in spe. Daarom heeft hij, toen hij in 2003 de leiding van Het Nationale Ballet op zich nam, besloten om van de choreografieworkshop een vast onderdeel te maken, onder de titel New Moves. Niet zonder resultaat, want in de afgelopen jaren heeft een groot aantal (ex-)dansers van het gezelschap zich mede dankzij New Moves kunnen manifesteren als choreograaf. Jonge makers als Juanjo Arqués, Peter Leung (nu Young Creative Associates), Daniela Cardim, Monique Duurvoort, Ernst Meisner en Remi Wortmeyer wisten de aandacht op zich te vestigen met spannende, virtuoze, geestige en ontroerende creaties.

    do 16 feb Cultuurbewust.nl

    ‘De verrassende choreografieen en het intieme karakter maken New Moves tot een bijzondere ervaring.’

    do 16 feb Dance Europe

    ‘New Moves, the workshop programme of the dancers’ own choreography, always makes interesting viewing.’