Het Nationale Ballet presenteert

The Sleeping Beauty Marius Petipa / Sir Peter Wright

Deze productie was te zien in december 2017

Gouden kroonjuweel

Tijdsduur 3:10

Pauzes 2

The Sleeping Beauty is helaas bijna uitverkocht. Wist u dat er tijdens de wintermaanden nog een balletklassieker in Nationale Opera & Ballet te zien is? Er zijn nog kaarten voor Don Quichot!

 

Rond de  feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer tot leven. Ruim 125 jaar na de première is het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd.

Het Nationale Ballet brengt het Russische kroonjuweel The Sleeping Beauty in de versie van de Engelsman Sir Peter Wright. Deze versie heeft alle glans en allure die passen bij een productie die was bestemd voor het hof van de Russische tsaar.

De solistenindeling van The Sleeping Beauty is bekend, bekijk hier de indeling.

Bekijk de trailer
Kijk mee achter de schermen

Het verhaal

The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven maar honderd jaar slapen … om daarna gewekt te worden door de kus van een aantrekkelijke prins.

lees het hele verhaal

  ma 11 dec Theaterkrant - The Sleeping Beauty **** 2017

  'The Sleeping Beauty is in deze (...) donkere dagen een heerlijke, tijdelijke vlucht uit de dagelijkse werkelijkheid.'

  do 12 okt De Telegraaf

  ‘Dit betoverende sprookjesballet schittert in de productie van Peter Wright als een tijdloos juweel.’

  do 12 okt Het Parool

  ‘Duizelingwekkende pirouettes, adembenemend spitzenwerk en hoge sprongen (..) Het publiek kon op de première geen genoeg krijgen van de weelderige enscenering van Peter Wright.’

Over deze productie

Voor zijn veelgeprezen enscenering van The Sleeping Beauty werkte Peter Wright samen met ontwerper Philip Prowse, die het sprookje onderdompelde in adembenemend goud. Prowse heeft het verhaal gesitueerd aan het zeventiende- en achttiende-eeuwse Franse hof.

De schitterende kostuums in The Sleeping Beauty met hun rijke details weerspiegelen de mode van die tijd. De decors ademen eenzelfde pracht en praal als te zien was aan het Russische tsaristische hof – dat het Franse hof van Zonnekoning Lodewijk XIV als een belangrijk voorbeeld zag.

Bij de première van The Sleeping Beauty in 1981 in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd Wrights versie juichend ontvangen. Met de verhuizing naar Nationale Opera & Ballet kreeg Wright de kans de aparte delen nog ruimer te ensceneren en met gebruik van meer dansers een nog overweldigender effect te bereiken.

Podcast

Door: Lin van Ellinckhuijsen

Voor kinderen

The Sleeping Beauty is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Speciaal voor scholen hebben we een webpagina gemaakt over The Sleeping Beauty. Deze informatie is zeer geschikt voor iedereen die met kinderen de voorstelling komt bezoeken. Ontdek het hier.

Familieinleiding

Voorafgaand aan de voorstellingen van The Sleeping Beauty op zondag 17 en donderdag 28 december en zondag 31 december, zijn er voor bezoekers van de voorstelling die dag speciale inleidingen voor het hele gezin. Hoe ging het verhaal van Doornroosje ook alweer? Hoe voer je de balletposities uit? En hoe danst de boze of de goede fee? Dans mee in een speciale The Sleeping Beauty dans!

Aanvangstijd: circa 1 uur voor aanvang voorstelling
Locatie: vlakbij de bar op zaalniveau
Kosten: gratis

 

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

signeersessie

Direct na afloop van de matineevoorstelling op zondag 17 december zal er een signeersessie plaatsvinden naast de winkel met Maia Makhateli & Daniel Camargo.

In de pauzes van de voorstelling op 24 december signeert Arthur Japin zijn boek Kolja, een historische roman over Tsjaikovski.

Na afloop van The Sleeping Beauty op zondag 24 december vindt er een signeersessie plaats met Jozef Varga & Sasha Mukhamedov en op maandag 25 december vindt er een signeersessie plaats met Qian Liu & Young Gyu Choi.

De signeersessies zijn alleen toegankelijk voor bezoekers met een kaartje voor de voorstelling van die middag of avond.

Sir Peter Wright

Productie en regie

Sir Peter Wright is uitermate belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het ballet in Engeland. Inmiddels is hij 90 jaar, maar ook voor deze nieuwe serie voorstellingen zal hij – ijs en weder dienende – naar Amsterdam komen, om een nieuwe generatie dansers te coachen.

 

Team

Choreografie Marius Petipa

Productie en regie Sir Peter Wright

Decor- en kostuumontwerp Philip Prowse

Lichtontwerp Jan Hofstra

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Muzikale begeleiding Het Balletorkest o.l.v. Boris Gruzin - op 14,15,23, en 25 december o.l.v. Tom Seligman

 

Orkest

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.