Het Nationale Ballet presenteert

New Moves 2019

Deze productie was te zien in juli 2019

Choreografen van de toekomst

We luiden het balletseizoen feestelijk uit met spannende, virtuoze, grappige en ontroerende creaties van de dansers zelf!

Het Nationale Ballet organiseert al vanaf 2003 New Moves, een jaarlijks evenement waarin de dansers van het gezelschap hun choreografische talenten kunnen ontplooien.

Investeren in nieuw choreografisch talent is een ‘must’ volgens Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Ieder jaar weer blijkt dat er veel animo is voor het werk van de jonge makers. Het enthousiasme voor het uitvoeren van elkaars creaties is voelbaar in de beslotenheid van de Grote Studio waar het programma wordt opgevoerd. 

Elke editie van New Moves biedt u de kans om de choreografen van de toekomst te ontdekken. Bovendien ziet u de uitvoerenden zo ook eens op een andere manier: voor de dansers is New Moves vaak een uitgelezen kans om ervaring in solistische rollen op te doen en daarbij verrassende andere kanten en talenten van zichzelf te laten zien. Daarbij is het een mooie gelegenheid om het balletseizoen feestelijk uit te luiden.

 

Van choreografieworkshop tot galavoorstelling

Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat zijn dansers in choreografieworkshops de kans gaf zelf balletten te creëren. Destijds was dat nog incidenteel en buiten de reguliere voorstellingen en repetities om, inmiddels is het onder de naam New Moves uitgegroeid tot een vast onderdeel van de balletprogrammering.

Behalve dat de dansers zich voor New Moves bezighouden met de choreografie, moeten zij ook nadenken over het decor-, kostuum- en lichtontwerp. Ook organiseren zij zelf de catering of PR rond de productie en krijgen ze zo inzicht in alles wat er bij een productie komt kijken.

De ontdekking van nieuw choreografisch talent

New Moves blijkt niet zonder succes, want in de afgelopen jaren heeft een groot aantal (ex-)dansers van het gezelschap zich mede dankzij de mogelijkheden die het programma hen biedt, kunnen manifesteren als choreograaf. Jonge makers als Juanjo Arqués, Daniela Cardim, Monique Duurvoort, Peter Leung, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer wisten de aandacht op zich te vestigen met spannende, virtuoze, grappige en ontroerende creaties.

    di 06 feb Telegraaf - New Moves

    The enthusiasm of the young ballet dancers and new choreographic talent exploded. Cheers rose regularly in the packed auditorium of the National Opera & Ballet building. It was contagious. The auditorium vibrated with positivism'.