Het Nationale Ballet presenteert

Gala Sprankelend balletfeest

Verrassingsprogramma

Door de momenteel geldende maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, kan deze productie van Het Nationale Ballet komend najaar helaas niet doorgaan. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

 

De rode loper ligt uit op 14 september. Voor de tiende keer opent Het Nationale Ballet het seizoen met een Gala. Een programma vol verrassingen, vol glamour en met het volledige Balletorkest in de bak.

Ballet op topniveau en ... feest!

Niet alleen de grootste balletliefhebbers maar ook prominente gezichten uit de televisie-, film-, en theaterwereld bezoeken het Gala ieder jaar. Meer dan tweehonderd dansers, waaronder ‘eigen’ stersolisten en buitenlandse gastsolisten, laten u in een exclusief en eenmalig programma genieten van ballet op topniveau. Met na afloop een onvergetelijk feest in de foyer voor en met iedereen!

    do 07 feb De Telegraaf, 2018 over Gala

    ‘Het blijft elk jaar een fantastisch beeld: het grand défilé van Het Nationale Ballet, de Junior Company en leerlingen van de Nationale Balletacademie. Ruim 200 balletdansers vulden het podium van het uitverkochte Nationale Opera en Ballet. Het was spectaculair!’

    di 28 jan Gala - Theaterkrant

    Het is inmiddels traditie, het jaarlijkse gala van Het Nationale Ballet, en het lijkt tegenwoordig krek op een echt gala, met een publiek dat zich in groten getale feestelijk kleedt (smoking, avondjurk) en een aanbod met onder andere een paar virtuoze Grands Pas de Deux, ...

Gala 2020

Verrassingsprogramma
Het verrassingsprogramma bestaat uit beroemde pas-de-deux en hoogtepunten uit het repertoire van Het Nationale Ballet, met daarnaast een aantal voorproefjes van bijzondere balletten die in het nieuwe seizoen in première gaan. De Junior Company van Het Nationale Ballet trakteert op een eigen choreografie!

Van klein tot groot
Tijdens het altijd weer overweldigende Grand Défilé presenteren álle dansers zich, met daaronder het jongste danstalent van Nederland: de studenten van de Nationale Balletacademie.

Alexandra Radius Prize
Alexandra Radius Prijs Evenals in voorgaande jaren wordt tijdens het gala ook de Alexandra Radius Prijs uitgereikt, genoemd naar de voormalige prima ballerina van Het Nationale Ballet. Radius zelf zal de prijs overhandigen aan die danser of danseres die zich – volgens een deskundige jury, onder haar voorzitterschap – in het voorgaande seizoen op uitzonderlijke wijze heeft onderscheiden.

 

Verrassingsprogramma
bestaande uit diverse choreografieën

Met feest na afloop

Dresscode: black tie

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de ‘Young Audiences Music Award’ in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.