Het Nationale Ballet presenteert

Hollandse School Hans van Manen, Toer van Schayk, David Dawson, Ted Brandsen

Start verkoop 02 jun 12:00

Wereldpremière The Chairman Dances

Wereldrepertoire van eigen bodem

Tijdsduur 2:30

Hollandse School geeft prachtig het wereldniveau weer van de Nederlandse dans: choreografieën waarin eenvoud, helderheid, muzikaliteit én de expressie van de danser vooropstaan. Het programma voert u mee in totaal uiteenlopende sferen en emoties. 

 

Hans van Manen: Kleines Requiem
Foto: - Hans Gerritsen
David Dawson - The Grey Area

Hans van Manen, Toer van Schayk, David Dawson en Ted Brandsen

U ontmoet in Hollandse School vier choreografen die een belangrijke bijdrage leverden aan Het Nationale Ballet: meesterchoreograaf Hans van Manen, ‘de laatste renaissancist’ Toer van Schayk, associate artist David Dawson en Ted Brandsen, artistiek directeur van het gezelschap, die voor Hollandse School een wereldpremière creëert.

 

  di 28 jan 7e Symfonie - Trouw

  'Monumentaal is 7e Symfonie van Toer van Schayk, een levenslustig fonkelstuk. Twintig dansers worden plastisch 'gebeeldhouwd' in uitwaaierende ensemble-dansen op de dwingende slagkracht van Beethovens zevnede symfonie.'

  di 28 jan Kleines Requiem - de Volkskrant

  ... tijdens het allegro ... voegen de zeven dansers zich even samen in een expressieve formatie die als een bal over het podium schuift. Om daarna weer in paren uiteen te vallen met een adembenemend trio tot slot ...

  di 28 jan The Grey Area - Noordhollands Dagblad 2002

  'Het [ballet] was strak, donker, dreigend. De dans was teruggebracht tot zijn puurste vorm. Dawson had geen buitenissig decor of lichteffecten nodig om de toeschouwers in de ban te houden. De vloeiende bewegingen en de adembenemende combinaties zorgden ervoor dat deze wereldpremière nog lang in het geheugen zal blijven.'

  di 28 jan Hans van Manen over Kleines Requiem

  ‘Ik wist meteen: dat krankzinnige derde deel van Górecki’s Kleines Requiem für eine Polka moest erin blijven. Dat is alsof je midden in een Shakespeare-drama opeens met twee deksels tegen elkaar aan slaand het podium op stormt.’

Programma

Geladen duetten en ijzersterke loopjes - Hans van Manen
Wegens enorm succes keert in Hollandse School Hans van Manens Kleines Requiem terug, een van zijn mooiste werken. Drie vrouwen en drie mannen ontmoeten elkaar in korte, geladen duetten. Wanneer een vierde man dreigt achter te blijven, doorbreekt Van Manen – geïnspireerd door de muziek van Górecki – de spanning met een circusachtige polka vol ijzersterke ‘loopjes’.

Ik wist meteen: dat krankzinnige derde deel van Górecki’s Kleines Requiem für eine Polka moest erin blijven. Dat is alsof je midden in een Shakespeare-drama opeens met twee deksels tegen elkaar aan slaand het podium op stormt.’ - Hans van Manen

Danssymfonie - Toer van Schayk
Een ander hoogtepunt uit Het Nationale Ballet - repertoire is Toer van Schayks 7e Symfonie. De choreografie – in 1987 onderscheiden met de VSCD-Choreografieprijs – is een meesterlijke vertaling van de ritmische Zevende van Beethoven, ook wel zijn ‘danssymfonie’ genoemd.

Prijswinnend werk – David Dawson
The Grey Area van David Dawson laat goed zien hoe het klassieke ballet zich steeds weer vernieuwt. Niet voor niets won hij er de Benois de la Danse mee, de ‘Oscar van de dans’.

Energie en swing - Ted Brandsen
Artistiek directeur Ted Brandsen maakt voor Hollandse School een nieuw werk, The Chairman Dances, op het gelijknamige werk van John Adams uit zijn opera Nixon in China. Dezelfde muziek inspireerde hem in 1998 tot een ballet voor twaalf dansers. Ditmaal gebruikt hij John Adams stuwende energie en swing voor een volledig nieuwe creatie voor een groot dansersensemble.

Hans van Manen

Vaste choreograaf

Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

David Dawson

Associate Artist

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest toonaangevende dansmakers vandaag de dag. Zijn choreografieën transformeren het klassiek ballet op een nieuwe manier en zijn kenmerkende oeuvre wordt wereldwijd geprezen door critici en publiek. Van 2004 tot 2006 was hij als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet, sinds 1 januari 2015 als 'Artistic Associate'.

Kleines Requiem

Choreografie
Hans van Manen

Muziek
Henryk Mikolaj Górecki

7e Symfonie

Choreografie
Toer van Schayk

Muziek
Ludwig van Beethoven

The Grey Area

Choreografie
David Dawson

Muziek
Niels Lanz

Wereldpremière
The Chairman Dances

Choreografie
Ted Brandsen

Muziek
John Adams

MUZIKALE BEGELEIDING

Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes