Het Nationale Ballet presenteert

Notenkraker & Muizenkoning Wayne Eagling en Toer van Schayk

Balletsprookje voor de hele familie

Tijdsduur 2:20

Pauzes 1

Van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN NOTENKRAKER & MUIZENKONING AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE LEEST U HIER. OPERABALLET.NL/CORONA-UPDATE

OP 19 DECEMBER ORGANISEERT HET NATIONALE BALLET EEN UNIEK, ONLINE KERSTGALA. KOOP U KAARTJE VOOR DE LIVESTREAM HIER

Bekijk de trailer!
Bekijk in deze video hoe 'kleine Clara' en 'grote Clara' zich voorbereiden op hun rol in Notenkraker & Muizenkoning.

Stap in de wondere wereld van balletklassieker Notenkraker & Muizenkoning. In de decembermaand is voor jong en oud de verbeelding aan de macht. Schaatsers zwieren over de gracht, muizen vechten met speelgoedsoldaatjes en een toverlantaarn voert je naar verre landen. Een magisch uitje voor de hele familie.

Publieksfavoriet tijdens de feestdagen

Met hun Notenkraker & Muizenkoning, op de prachtige muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, hebben Wayne Eagling en Toer van Schayk het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie. Van Schayk zorgde tevens voor een betoverend en tijdloos decor- en kostuumontwerp.

Met de vele toneelchangementen is de Notenkraker-productie een spectaculaire onderneming die je ongemerkt meevoert naar een feestelijke fantasiewereld. De schaatsers op de Amsterdamse gracht, de huiskamer die in Clara’s droom groeit en waarvan de wanden vervolgens tot een besneeuwd bos worden omgetoverd: het zijn scènes die het kind in iedere toeschouwer wakker maken.

Notenkraker & Muizenkoning, in de versie van Toer van Schayk en Wayne Eagling, is een van de meest succesvolle producties in de Nederlandse theatergeschiedenis. De voorstellingen van het ballet waren afgelopen jaar zó snel uitverkocht, dat Het Nationale Ballet de hartverwarmende balletklassieker – al door meer dan 325.000 mensen bezocht – tijdens de feestdagen weer terug brengt.

Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling

Het verhaal 

Het meisje Clara krijgt van haar raadselachtige suikeroom Drosselmeijer een notenkrakerpop. In haar droom verandert deze in een prins die verdacht veel lijkt op de knappe jongeman met wie ze danste op het sinterklaasfeest. Samen met haar ‘droomprins’ overwint Clara een muizenleger onder aanvoering van de boosaardige Muizenkoning, om daarna een ‘virtuele’ wereldreis te maken in de toverlantaarn van Drosselmeijer.

  do 30 jan Notenkraker & Muizenkoning - de Volkskrant

  ‘Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet, met muziek van Tsjaikovski, is als het Kerstcircus in Carré: hét familie-uitje tijdens de feestdagen!’

  do 30 jan Notenkraker & Muizenkoning - Het Parool

  ‘Notenkraker & Muizenkoning groeide uit tot de succesvolste productie die Het Nationale Ballet op het repertoire heeft staan’

  ma 04 feb Trouw over Notenkraker & Muizenkoning

  ‘ Notenkraker & Muizenkoning overtreft alle verwachtingen.’

  do 07 feb De Telegraaf, 2011

  “Een feest voor jong en oud”

Podcast: Notenkraker & Muizenkoning

Door: Jacq. Algra

MUZIKALE BEGELEIDING

Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe

 

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Het Balletorkest

 

Tot 2021 geen fysieke INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 (en ook niet bij de voorstellingen van 1 en 2 januari) zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.

 

 

Hoofdsponsor Junior Company