Het Nationale Ballet presenteert

Oedipus Rex / From ‘Antigone’ Igor Stravinsky (1882-1971) / Samy Moussa (1984)

TRAGISCHE HELD BIJ UITSTEK

Van Igor Stravinsky / Samy Moussa

Taal Latijn

Boventitels Nederlands en Engels

VANWEGE DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN OEDIPUS REX / 'ANTIGONE' AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE VINDT U HIER: OPERABALLET.NL/CORONAUPDATE

 

Ballet en opera samen in een wereldpremière

Voor Stravinsky’s Oedipus Rex slaan opera en ballet de handen ineen. Een unieke artistieke samenwerking. Multitalent Wayne McGregor verbindt de wereld van de klassieke tragedie met het hedendaagse ballet én muziek uit de 20ste en 21ste eeuw. Met From 'Antigone' schreef componist Samy Moussa een indringend antwoord op het meesterwerk.

HET VERHAAL

Oedipus Rex is het verhaal van een stad en een held die ten onder gaan. De pest woedt over de stad Thebe en het orakel verkondigt dat de plaag pas zal ophouden wanneer de moordenaar van de oude koning gevonden wordt. De nieuwe koning Oedipus gaat op zoek en vindt zichzelf, als moordenaar van zijn vader en als man van zijn moeder.

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky schreef met Oedipus Rex een opera-oratori­um, een combinatie van een dramatisch verhaal en een groots opgezet vocaal werk. Zijn muziek gaat onmiddellijk naar de kern en blijft door de ritmische kracht nazinderen in het lichaam. Een perfecte keus voor een alliantie tussen opera en ballet.

  do 06 feb The Guardian - McGregors Orpheus and Euridice

  'Wayne McGregor provides a striking staging'

  do 06 feb The New York Times - McGregor (2016)

  'The physical challenges of his work, his interest in the world of ideas, his curiosity, collaborations and energy have all enriched the dancers.'

  di 11 feb Care if you Listen - Samy Moussa (Concordia-2018)

  With a vibrant sound world, Moussa whirls together passionate harmonic progressions with thoughtful melodic development. Thick, powerful orchestration showcases Samy Moussa’s keen sense of temporal awareness, and sparse injections of subtle colors allow the weight to not become overbearing.

De makers

Multitalent Wayne McGregor
De veelzijdige Wayne McGregor is werkzaam binnen de internationale dans-, opera- en filmwereld. Het Nationale Ballet danste met groot succes zijn Chroma en in april 2020 beleeft Yugen zijn Nederlandse première. Maar McGregor heeft bijvoorbeeld ook de choreografie voor alle Harry Potter-films op zijn naam staan en de nodige opera’s geregisseerd: English National Opera bracht onlangs zijn enscenering van Orpheus and Eurydice uit.

From 'Antigone': een nieuwe generatie, een nieuw verhaal
De Nationale Opera en Het Nationale Ballet gaven de opdracht aan de jonge Canadese componist Samy Moussa om een antwoord te schrijven op Stravinsky’s meesterwerk Oedipus Rex. Moussa’s compositie, met een belangrijke rol voor het vrouwenkoor, vertrekt vanuit Antigone, dochter van Oedipus. Zo ontstaat met een nieuwe generatie, een nieuw verhaal: From 'Antigone'.

De muzikale leiding is in handen van Eric Nielsen, bewezen specialist in modern en hedendaags repertoire. Aan het hoofd van het Rotterdam Philharmonisch Orkest maakt hij met Oedipus Rex zijn debuut bij ons huis.

Wayne McGregor

Choreograaf/Regisseur

Wayne McGregor CBE is een Britse choreograaf en regisseur. Hij is artistiek directeur van Studio Wayne McGregor, een creatieve nexus die de grenzen van de fysieke intelligentie verlegt door middel van dans, design en technologie. Wayne's werk is geworteld in de dans - hij heeft zijn eigen tourneegezelschap Company Wayne McGregor - maar het omvat ook genres als technologie, beeldende kunst, film, opera en educatie.

Samy Moussa

Componist/Dirigent

Samy Moussa is een Canadese componist en dirigent, geboren in Montreal in 1984. Hij is ‘Artist-in-Residence’ bij het Toronto Symphony Orchestra en heeft meerdere orkesten gedirigeerd. De muziek die hij componeerde voor orkesten wordt geprezen door gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenbach en Hannu Lintu en uitgevoerd door verschillende orkesten in Canada en Europa.

OEDIPUS REX

Opera-oratorium (1927) van Igor Stravinsky

Gezongen en gesproken in het Latijn en het Engels

Libretto

Jean Cocteau

Coproductie van De Nationale Opera, Het Nationale Ballet en Den Norkse Opera & Ballett (Oslo)

 

FROM 'ANTIGONE'

Nieuwe compositie van Samy Moussa in opdracht van De Nationale Opera, Het Nationale Ballet en Den Norkse Opera & Ballett (Oslo)

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Erik Nielsen
Regie en choreografie
Wayne McGregor
Dramaturgie
Niall Potter
Decor en kostuums
Vicki Mortimer
Licht
Lucy Carter
Orkest
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ching-Lien Wu
Speaker
Ramsey Nasr
Oedipus
Sean Panikkar
Jocaste
Sarah Connolly
Creon
Bastiaan Everink
Tiresias
Rafał Siwek

Muzikale begeleiding

Rotterdams Philharmonisch Orkest

o.l.v.

Erik Nielsen

 

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, opgericht in 1918, staat wereldwijd bekend om de intensiteit van zijn concerten en zijn kleurrijke klank. Chef-dirigent is Lahav Shani. Zijn voorgangers Yannick Nézet-Séguin en Valery Gergiev zijn eredirigent van het orkest. Recente DNO-producties waren de Europese première van John Adams’ Girls of the golden west in 2019 en Carmen in 2020.

KOOR VAN DE NATIONALE OPERA

Het vaste Koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor van De Nationale Opera heeft al heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floß der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Eerder in seizoen 2019-2020 schitterde het Koor onder meer in Pagliacci / Cavalleria rusticana, Nabucco en Carmen. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust.

FOYERAVOND 

Oedipus Rex / From 'Antigone' | OFF - ma 15 februari 2021

Foyeravonden
Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de foyer van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Locatie: foyer
Aanvang: 20:30 uur

FOYERAVONDEN

 

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

 

 

Hoofdsponsor Junior Company