Het Nationale Ballet presenteert

Stravinsky’s Meesterwerken Michel Fokine, Krzysztof Pastor, Shen Wei

Start verkoop 02 jun 12:00

Wereldpremière van Pastors Petroesjka

MET HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

Tijdsduur 2:30

In het Holland Festival sluiten wij ons Stravinsky Jaar af met Stravinsky’s Meesterwerken: drie betoverende choreografieën van Michel Fokine, Krzysztof Pastor en Shen Wei​. Speciaal voor dit programma neemt het Koninklijk Concertgebouworkest plaats in de bak waar het – onder leiding van Gustavo Gimeno – Stravinsky’s composities live uitvoert. 

Sacre du Printemps - Shen Wei 2013
Sacre du Printemps - Shen Wei 2013
Sacre du Printemps - Shen Wei 2013

Stravinsky en Les Ballets Russes

Stravinsky was een van de belangrijkste protegés van Serge Diaghilev, de legendarische leider van Les Ballets Russes (1909 - 1929). In de eerste jaren van het gezelschap schreef de componist achtereenvolgens L’Oiseau de feu, Petroesjka en Le sacre du printemps, drie muziekstukken die bepalend geweest zijn voor de balletgeschiedenis en die in dit bijzondere programma samenkomen.

Koninklijk Concertgebouworkest 

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al 130 jaar tot de absolute wereldtop. Het orkest telt tegenwoordig 120 musici, afkomstig uit ongeveer 25 landen. Critici roemen telkens weer de bijzondere klank van het orkest, die uit duizenden herkenbaar is.
    ma 20 jan Sacre du Printemps - Financial Times

    But that’s what Shen Wei has accomplished: never, in my experience, has a Rite so fully realised Stravinsky’s maverick score.

    ma 20 jan de Volkskrant over Sacre du Printemps

    [...] Sacre du Printemps van Shen Wei eist van de dansers juist een ingetogen virtuositeit en organische flow [...]

Programma

Oerversie L’Oiseau de feu
In Stravinsky’s Meesterwerken presenteren we de ‘oerversie’ van L’Oiseau de feu van Michel Fokine, de Russische choreograaf die wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne ballet. Hij maakte een magisch balletsprookje, gebaseerd op diverse Russische volksverhalen over een vuurvogel die een prins en zijn geliefde uit de klauwen van een boze tovenaar redt.

Wereldpremière van een nieuwe Petroesjka
In dit programma presenteert Het Nationale Ballet een compleet nieuwe versie van Petroesjka, van de Poolse choreograaf Krzysztof Pastor. De gevoelige Petroesjka is een van de drie poppen die door een manipulatieve tovenaar tot leven gewekt wordt. Machteloos als zij is, richt hij zich uiteindelijk toch op tegen de onderdrukking.

Le sacre du printemps
Bij Stravinsky’s Le sacre du printemps gingen de verblufte toeschouwers bij de première in 1913 met elkaar op de vuist. Sindsdien waagden talloze choreografen zich aan deze compositie. Een eeuw later wist de Chinees-Amerikaanse multikunstenaar Shen Wei een heel eigen ingang in de muziek te vinden. Wei combineert eigentijdse dans met Chinese tradities: in zijn organische danstaal zijn alle bewegingen in doorlopende cirkels met elkaar verbonden.

L’Oiseau de feu
Choreografie
Michel Fokine

Petroesjka
Choreografie
Krzysztof Pastor

Le sacre du printemps
Choreografie
Shen Wei

Muziek van alle drie de choreografieën: 
Igor Stravinsky

Muzikale begeleiding

Koninklijk Concertgebouworkest

o.l.v. Gustavo Gimeno

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt tot ’s werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Sinds de oprichting in 1888 zijn er slechts zeven chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. Momenteel is de positie vacant. De RCO Academie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Het Koninklijk Concertgebouworkest begeleidt in 2021 La damnation de Faust bij De Nationale Opera.