Het Nationale Ballet presenteert

don quichot

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2010 / 2011

Een exclusief voor het gezelschap vervaardigde interpretatie van de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky.

In het kort

Het Nationale Ballet opent het seizoen met een serie voorstellingen van de avondvullende productie die het gezelschap in februari 2010 heeft uitgebracht en die tot het succesrepertoire behoort van prestigieuze gezelschappen als het Bolsjoi Ballet en American Ballet Theatre.

Creatie

Don Quichot is een klassiek meesterwerk en een oogverblindend vertoon van levenslust, virtuositeit en Spaans temperament. De spetterende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties die vast onderdeel van de productie zijn, geven de uitvoerenden alle gelegenheid hun technische kwaliteiten te etaleren. Tegelijkertijd doet het komische, aan Cervantes’ meesterwerk ontleende verhaal een sterk beroep op de acteertalenten van de dansers.

Het is voor het eerst dat een volledige Don Quichot in Nederland is uitgebracht. Choreograaf Alexei Ratmansky putte daarbij inspiratie uit het libretto van de eerste Don Quichot-versie van Marius Petipa, uit 1869. Daarnaast heeft de voormalig artistiek directeur van het Bolsjoi Ballet eigen elementen en nieuwe choreografieën aan het ballet toegevoegd. De naar de tijd van Cervantes verwijzende vormgeving van de productie is van de beroemde Franse ontwerper Jérôme Kaplan.

Muziek

Orkest Holland Symfonia

    ma 20 jan De Telegraaf

    ‘Don Quichot is een hit’

    ma 20 jan New York Times over Alexei Ratmansky

    ‘As bright a hope as any today to bring new choreographic life to ballet’