Het Nationale Ballet presenteert

The Sleeping Beauty

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2010 / 2011

In de feestmaand december wekt Het Nationale Ballet dit kroonjuweel opnieuw tot leven, in de versie van Engelsman Peter Wright uit 1981.

In het kort

De Frans-Russische Marius Petipa creëerde met The Sleeping Beauty (1890) het zuiverste en meest veeleisende klassiek-romantische ballet. Een ballet dat door zijn rijke dansvocabulaire en de sprankelende virtuositeit waarmee het dient te worden uitgevoerd nog steeds geldt als dé toetssteen voor balletgezelschappen en individuele dansers.

The Sleeping Beauty

Creatie

Wrights productie heeft alle glans en allure die passen bij een ballet dat oorspronkelijk was bestemd voor het hof van de Russische tsaar. Een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door Philip Prowse, die verantwoordelijk is voor de oogverblindende, in goudtinten uitgevoerde decors en kostuums.

The Sleeping Beauty is gebaseerd op Charles Perraults La Belle au Bois Dormant en vertelt het verhaal van prinses Aurora. Op haar zestiende verjaardag prikt zij zich aan de spoel van een spinnewiel, omdat een boze fee dat bij haar geboorte heeft toegewenst. Een goede fee weet echter te voorkomen dat de prinses overlijdt. In plaats daarvan zal zij honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door de kus van een prins.

Muziek

Orkest Holland Symfonia

  ma 20 jan De Telegraaf

  ‘Oogverblindende schone slaapster'

  ma 20 jan NRC Handelsblad

  ‘Noblesse en verfijning in een unieke productie’

  ma 20 jan Algemeen Dagblad

  ‘Als je nog nooit naar een grootse klassieke balletvoorstelling bent geweest, is dit er eentje om mee te beginnen’