Online première | 'The Same Space' van Peter Leung

 

The Same Space

Op 6 oktober ging The Same Space in première, het nieuwste dansfilmproject van Peter Leungyoung creative associate van Het Nationale Ballet. The Same Space maakt onderdeel uit van de Virtuele Residenties van de Nederlandse Dansdagen.

Peter Leung regisseerde de dansfilm, gemaakt met vijf dansers van Het Nationale Ballet, als een interactieve ervaring. De voorstelling is gelijktijdig gefilmd met drie camera’s waarbij de kijker van het ene cameraperspectief naar het andere kan bewegen waardoor er een interactie met de ruimte en de dansers ontstaat.

Peter Leung: "Na het maken van 'Gently Quiet', een serie korte dansfilmportretten aan het begin van de pandemie, wilde ik de gelegenheid aangrijpen om te onderzoeken wat het betekent om een dansvoorstelling voor film te maken. Hoe kan ik een publiek geïnteresseerd houden voor meer dan een paar minuten? Hoe beleeft een publiek een online dansvoorstelling op een manier die live aanvoelt? Met dit project hoop ik meer te weten te komen over deze vragen en hoop ik dat we als danssector artistiek kunnen blijven groeien in het digitale domein zonder dat dit aanvoelt als een substituut voor het podium."
 
The Same Space - interactieve ervaring
Peter Leung regisseerde de dansfilm als een interactieve ervaring. Het stuk, in de afgelopen weken gemaakt met vijf dansers van Het Nationale Ballet, is met drie camera's gefilmd. Net als een voorstelling is het opgenomen in één take. Het platform van waaruit het publiek de voorstelling kan bekijken, ontwikkeld door Daan Nolen (Sense Studio), biedt de kijker de keuze om tijdens de voorstelling zelf zijn of haar eigen ervaring live te beïnvloeden, omdat hij of zij zich van het ene cameraperspectief naar het andere kan bewegen, waardoor hij of zij met de ruimte kan interacteren.

Met de dansers en de componist heeft Leung thema's als keuze, vrijheid, toeval en perspectief verkend. De muziek voor de performancefilm is gemaakt door Bertus Pelser en bestaat uit de door de dansers opgenomen stemmen en geluiden die ze tijdens het filmen hebben gemaakt. Het idee was om hun stemmen te laten horen in plaats van het werk op een bestaande partituur te zetten.
Op deze manier is alles gecreëerd speciaal voor deze ervaring. Er is gefilmd in stilte om de geluiden die de dansers maakten op te nemen voor de uiteindelijke soundscape. Hierbij gebruikten de dansers de tijdscodes op de monitoren als referentie. Leung heeft de tijdscodes gemanipuleerd, als een verwijzing naar de objectieve tijd, zo kunnen bijvoorbeeld vijf seconden meer aanvoelen als dertig seconden, vooral in deze periode door de ervaringen met de lockdown.

Dansers van Het Nationale Ballet:

Sebia Plantefève, Leo Hepler, Clara Superfine, Salome Leverashvili & Constantine Allen

 

 
Korte biografie: Peter Leung

 

 

Foto Still uit The Same Space
Danser Clara Superfine