De Spektakelaars

Wij zijn de Spektakelaars

Wij zijn de Spektakelaars, de jonge ambassadeurs van Nationale Opera & Ballet. We willen de middelbare scholieren in Nederland enthousiasmeren voor opera en ballet. Zelf zitten we ook op de middelbare school of zijn net klaar. Wij hebben allemaal een passie voor kunst en willen ons graag inzetten om Nationale Opera en Ballet aantrekkelijk te maken voor jongeren. Benieuwd of je met ons mee kunt doen? Stuur een bericht aan spektakelaars@operaballet.nl.

Instagram & meer

Wij hebben erg veel ideeën over de manier waarop we meer jongeren willen aanspreken. Er is onder andere al een Instagram-account, genaamd ‘spektakelaars’, waarop te zien is wat we zoal uitvoeren. Daarnaast lopen we mee met rondleidingen, kijken we achter de schermen en ontdekken het educatieve programma van Nationale Opera en Ballet. Ook krijgen we de gelegenheid om elke voorstelling te bekijken tijdens de generale repetitie.

Volg ons op Instagram

Wat gaan we doen?

De toekomst van de Spektakelaars biedt veel. Jong Nederland moet zich bewust worden van de pracht van opera en ballet én de vele kortingen die Nationale Opera en Ballet biedt. Dit proberen de Spektakelaars te bereiken door middel van social media. Ook zullen we in de nabije toekomst events en rondleidingen organiseren aansluitend aan een voorstelling, om jongeren de gelegenheid te geven alles rondom opera en ballet te ontdekken.

Agenda

28 november 2018 | Opera Il Barbiere di Siviglia

Meer informatie

 

27 januari 2019 | Opera Porgy & Bess

Afgelopen events

- 18 september 2018 - How to Wilhemus
- 20 juni 2018 - Tristan & Isolde (opera)
- 14 maart 2018 - We Shall not be Moved (Opera Forward Festival)
- 23 februari 2018 - Don Quichot (ballet)
- 3 februari 2018 - The Rake’s Progress (opera)

Tips voor opera en ballet groentjes

Als je nog nooit bij een opera- of balletvoorstelling bent geweest, weet je nog niet zo goed hoe alles werkt. Bereid je daarom voor en lees onderstaande tips.

 • Voordat de voorstelling begint moet je applaudisseren als de dirigent binnenkomt.
 • Als alleen de lichtjes op de rug van de stoelen aangaan, is er een minipauze. In deze pauze wordt waarschijnlijk het decor omgebouwd en sta je niet van je stoel op.
 • Als het grote licht aangaat is er een echte pauze of is het stuk afgelopen. Een pauze duurt meestal ongeveer 20 minuten.
 • Wees niet bang om te hoesten als dat nodig is. Wees stil, maar blijf leven.
 • Gebruik tijdens de voorstelling je telefoon niet, nooit.
 • Voor het begin van het stuk kan je bij de bar drankjes 'reserveren' voor in de pauze.
 • Bij opera's is er 'boventiteling' boven het toneel. Lees mee met de tekst, maar vergeet niet te genieten van de opera.
 • Er zijn wc's tussen de garderobes en op de eerste, tweede en derde verdieping.
 • Aan het einde van het stuk moet je langdurig applaudisseren. Oefen als het nodig is even thuis om het zo lang vol te houden.

Vlogs

How to Wilhelmus door de Spektakelaars
Spektakelaars Winterevent #2 - Don Quichot
Spektakelaars Winterevent #1 - The Rake's Progress

Interview

“Deze voorstelling is gewoon fucking cool”

We zijn zo blij dat we leven. Dat was het eerste wat De Spektakelaars zeiden toen we uit de unieke balletvoorstelling Dutch Doubles kwamen. We waren overrompeld. We voelden ons zo sterk! Het was een magische voorstelling. Wende had hetzelfde. “Toen ik dit maakte had ik dat gevoel al”. Een interview van Spektakelaar Josephine Borst met zangeres Wende Snijders over de voorstelling Dutch Doubles.

Lees verder

Minirecensies

Bij elke voorstelling van Nationale Opera en Ballet kan je op vertoon van je CJP- of Studentenpas korting krijgen op de kaartjes. Maar hoe weet je nou welke voorstelling jij écht niet mag missen?

 

Ballet: Cinderella

Al na de eerste akte waren alle Spektakelaars om, wat een prachtig ballet is dit! Om te beginnen waren wij fan van de choreografie: er was een leuke afwisseling tussen prachtige duetten en ensemble walsen, maar ook zaten er ontzettend grappige stukjes in. In het ballet werd wat meer dan normaal toneelgespeeld door de dansers, wat het verhaal nog meer tot leven bracht. De mooie muziek van Prokofjev maakte het sprookje helemaal af.

Daarnaast waren we erg onder indruk van het decor en de zwierende, bontgekleurde kostuums. Van een balzaal met tientallen kroonluchters, een gigantische boom tot vliegende stoelen; kortom een groot Spektakel! Ohja, en alleen al het moment dat de pompoenkoets bijeen wordt getoverd, maakt dit ballet al de moeite waard om te bekijken! Echt betoverend!

Dus, ik denk dat het nu al wel duidelijk is dat wij dit echt een aanrader vinden! Probeer nog snel een kaartje te regelen (ook erg leuk voor de jongere familieleden) want volgens mij gaat de kaartverkoop heel hard! Veel plezier alvast!

Opvallend aan dit ballet:

 • Het verhaal is soms nét wat anders dan de Disney versie, dus lees je van te voren even in!
 • Er zitten veel grappige momenten in de voorstelling
 • Er wordt bijzonder gebruik gemaakt projecties

 
Door: Juliëtte de Groot, Spektakelaar

Opera: Oedipe

Een vader, een zoon en een voorspelling.

Het verhaal volgt Oedipus, de zoon van koning Laïus en koningin Jocaste. Bij zijn geboorte verwijt de blinde ziener Tiresias de ouders dat ze niet geluisterd hebben naar de eis van de goden om kinderloos te blijven. Het kind zal getekend worden door een zwaar noodlot: Oedipus zal zijn vader vermoorden en zijn moeder huwen. Laïus geeft het kind daarom aan een herder een draagt hem op het kind te doden. 

De herder doodt het kind niet, maar legt het te vondeling. Uiteindelijk wordt hij verwisseld met het kind van koning Polybus van Cortinthe en zijn vrouw Merope. Zij voeden hem op en noemen hem Oedipus.

Jaren later - Iemand noemt Oedipus een ‘vondeling’ en het orakel van Delphi heeft hem voorspeld dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal huwen. Dit spookbeeld achtervolgt Oedipus tot in zijn dromen. Hij besluit zijn noodlot te ontlopen en vlucht uit Corinthe. En zo begint Oedipus aan een reis waar hij zijn noodlot mee probeert te ontlopen. Of dit ook lukt is echter nog maar de vraag.

Deze opera heeft een prachtig decor: in de eerste akte staat de hele cast op het podium in een soort geraamte met vakken, het paleis van koning Laïus. Het een erg bekende, oude verhaal heeft in deze productie een moderne twist gekregen. De teksten van de opera zijn soms moeilijk te volgen, maar als je het verhaal van tevoren even doorleest, is het goed te volgen. Zo kun je je beter richten op de opera zelf en hoef je niet te veel op na te denken over de verhaallijn.

Tot slot waren wij ook erg onder de indruk van de details van het decor. In de laatste akte was er bijvoorbeeld een waterval nagemaakt! Er was ook een groep kinderen geselecteerd om mee te doen aan deze opera (die het erg goed deden al zeg ik het zelf).

Deze opera heeft een oud verhaal op een hele mooie manier in een nieuw jasje gestoken. Het is een vrij heftig verhaal, maar desondanks zeker het bezoeken waard voor opera-groentjes. Ook voor mensen die vaker naar de opera gaan is deze opera een interessante belevenis.

Opvallend aan deze opera:

 • Er doen ook kinderen mee aan de opera.
 • Een groot deel van de belangrijkste rollen worden door vrouwen gespeeld, dat gebeurt niet zo vaak.
 • De opera eindigt redelijk vredig, wat in opera niet zo vaak gebeurt.
 • De muziek is erg dynamisch met veel slagwerk.

 
Door: Benthe Spin, Spektakelaar

Opera: Il Barbiere di Siviglia

Il Barbiere di Siviglia is misschien wel een van de bekendste opera’s ter wereld, en daarbij hoort natuurlijk een passend operatisch verhaal.

Lees recensie

Ballet: La Dame aux Camélias

Als je naar dit ballet toe gaat, hopend op de eenvoud van een sprookjesverhaal, dan zul je op z’n zachtst gezegd verbaasd weer naar huis gaan.

Lees recensie

Opera: Jenûfa

Het verhaal volgt een zware tijd in het leven van Jenûfa: ze wordt zwanger voordat ze getrouwd is, de vader van het kind laat haar in de steek, en dan, als het kind in het geheim geboren is, besluit haar pleegmoeder Jenûfa’s kind om het leven te brengen om Jenûfa zo voor de schande te beschermen.

Lees recensie

Ballet: The New Classics

The New Classics is een moderne, energieke balletvoorstelling, bestaande uit drie sterk verschillende stukken. Niet alleen de 2 uur die deze voorstelling duurt, maar ook de ballerina’s vliegen letterlijk voorbij!

Lees recensie

Opera: Die Zauberflöte

Deze opera is de perfecte combinatie van hele luchtige stukken en van hele serieuze stukken. Het is een perfect opstapje van de toegankelijke opera’s naar de zware opera’s.

Lees recensie

Opera: Les Contes d’Hoffmann

Een reusachtige poppenkast als decor, de Franse taal en engelachtige stemmen maken van Jacques Offenbachs opera Les Contes d’Hoffmann een fantastische uitvoering.

Lees recensie

Ballet: Grimm

Deze voorstelling is voor elke dansliefhebber. Het verhaal begint bij twee broers die aan het gamen zijn. Plotseling komen ze in een heel andere wereld terecht waar sprookjesfiguren zijn.

Lees recensie

Ballet: Dutch Doubles

Ben je ook maar enigszins geïnteresseerd in dans, zang of spektakel? Dan is Dutch Doubles echt iets voor jou. Deze prachtige voorstelling van ongeveer twee uur bevat vier balletten met live muziek óp het podium, in plaats van in de orkestbak.

Lees recensie

Opera: Das Floss der Medusa

Deze voorstelling is perfect voor iemand die een opera wil zien die anders dan anders is! Das Floss der Medusa gaat over het fregat Medusa tijdens de tocht naar Afrika.

Lees recensie

Ballet: Don Quichot

Het verhaal speelt zich af in Spanje en deze balletvoorstelling verplaatst je binnen een paar seconden naar het zonnige zuiden.

Lees recensie

Ballet: The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty is natuurlijk voor iedereen een welbekend verhaal (Doornroosje), daarom is het ook erg toegankelijk. Tijdens de choreografieën is niet alleen het dansen erg bijzonder, er is ook ontzettend veel te zien aan het decor.

Lees recensie

Opera: La Boheme

De opera gaat over Rodolfo die met zijn drie erg grappige vrienden een atelier deelt in Parijs. Het is winter, en net wanneer zijn vrienden alvast vertrokken zijn om de stad in te gaan komt Mimi binnen, zijn buurmeisje, om een vuurtje te vragen voor een kaars.

Lees recensie

Opera: Eine Florentische Tragödie en Gianni Schicchi

Eine Florentische Tragödie gaat over een stoffenhandelaar, een echte workaddict, die zijn vrouw betrapt met een rijke prins. In Gianni Schicchi manipuleert een familie de erfenis van hun overleden oom met behulp van de sluwe Gianni Schicchi.

Lees recensie

Ballet: Mata Hari

Deze voorstelling is perfect voor iemand die nog nooit naar een balletvoorstelling is geweest en er is voor iedereen wat wils!

Lees recensie

Opera: Eliogabalo

Eliogabalo is een opera over een biseksuele tienerkeizer. Hij is verliefd op alles wat los en vast zit en kleedt zich in de meeste overdreven en volumineuze jurken. Hierin is hij niet alleen. De hele cast, ook het mannelijke deel, is gekleed in jurken met grote rokken tot de grond en de gekste hoofdtooien.

Lees recensie