Home

Hans van Manen

Vaste choreograaf

Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

Ook internationaal is zijn naam een begrip, getuige de ruim vijftig buitenlandse gezelschappen die zijn balletten uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Inmiddels heeft Van Manen meer dan 150 balletten gecreëerd. Hans van Manen is naast choreograaf ook tien jaar als fotograaf actief geweest; zijn werk was internationaal in boekvorm en op tentoonstellingen te zien.

Hans van Manen (1932, Nieuwer Amstel) kreeg eind jaren veertig van de vorige eeuw zijn eerste balletlessen van Sonia Gaskell. Zij nam hem in 1951 op in haar groep Ballet Recital. Vervolgens danste Van Manen bij het Ballet van de Nederlandse Opera en de Ballets de Paris van Roland Petit. In 1957 debuteerde hij als choreograaf met Feestgericht, dat werd bekroond met de Staatsprijs voor Choreografie. Vanaf 1961 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen van Nederland: hij was mede-artistiek-directeur van het Nederlands Dans Theater en achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij vaste choreograaf van Het Nationale Ballet.
In 2007 werd als eerbetoon en bij gelegenheid van zijn 75ste verjaardag het Hans van Manen Festival georganiseerd door Het Nationale Ballet. Tijdens dat festival werd Hans van Manen bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In juni 2013 werd hij benoemd tot beschermheer van de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2000 werd Van Manen onderscheiden met de Erasmusprijs en in 2013 met de Gouden Eeuw Award. In 2015 trad hij als lid toe tot de Nederlandse Akademie van Kunsten. Begin juli 2017 werd hij door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot 'Commandeur des Arts et des Lettres', waarmee hij de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk ontving. In februari 2018 ontving Van Manen de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje, vanwege ‘zijn enorme bijdrage aan de kunsten in Nederland en het ballet in het bijzonder’. 

Prijzen:

  

 • 2018, Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje
 • 2017, Commandeur des Arts et des Lettres (Franse Ministerie van Cultuur)
 • 2013, Gouden Eeeuw Award
 • 2013, Beschermheer Nationale Balletacademie
 • 2013, Benois de la Danse voor 'Variations for Two Couples'
 • 2007, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
 • 2005, Benois de la Danse Life Time Achievement Award
 • 2004, Musikpreis der Stadt Duisburg
 • 2004, Deutsche Tanzpreis
 • 2000, Erasmusprijs
 • 1991, Sonia Gaskell-prijs
 • 1991, Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor 'Two'
 • 1957, Staatsprijs voor Choreografie voor zijn debuut 'Feestgericht'
  do 30 jan Hans van Manen

  “Wat staat ons te doen? Om te beginnen geloof ik, om de hand maar meteen in eigen boezem te steken, dat er aan de bestendiging van het repertoire gewerkt moet worden. Zonder repertoire geen traditie. En zonder traditie geen aansluiting bij wat is voorafgegaan. Traditie is niet iets van het verleden. Traditie is wat we vandaag de dag met het verleden doen. De toekomst is ontdekken wat in het verleden goed was en daarop voortbouwen. Hier ligt ook een taak voor de media. En voor de overheid….”