Home

Maia Makhateli

Eerste soliste

Maia Makhateli (Tbilisi, Georgië) is afkomstig uit een echte dansfamilie. Haar vader leidt een balletschool in de Verenigde Staten en haar broer was gedurende enkele jaren eerste solist bij The Royal Ballet en is nu een internationaal veelgevraagde gastsolist en oprichter van het internationale dansagentschap D&D.

Maia begon haar dansopleiding aan het Choreografisch Instituut van Chabukiani in haar geboortestad. In 2002 is het gezin naar de Verenigde Staten verhuisd, waar ze studeerde aan de San Valley Ballet School in Idaho. Daarna danste ze vier jaar bij het Colorado Ballet. In 2006 maakte ze de overstap naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland te ‘koud en grijs’ en auditeerde bij Het Nationale Ballet, waar ze in 2007 als grand sujet werd aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste; een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste.

Maia is daarnaast een internationaal veelgevraagde gastsoliste. Ook won ze diverse prijzen, waaronder de Nina Ananiashvili & Gilbert Albert Star Award (2011) en de Alexandra Radius Prijs (2015). In 2019 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Benois de la Danse, voor haar vertolking van de rol van Marguerite in La Dame aux Camélias.

cv

  • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2007
  • Geboorteplaats:  Tblisi (Georgië)
  • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (oktober 2010), tweede soliste (2009), grand sujet (2007)
  • Danste eerder bij:  Colorado Ballet (Verenigde Staten), Birmingham Royal Ballet (Verenigd Koninkrijk)
  • Opleiding:  Tblisi Choreographic Institute of Cabukiani (Georgië)
  • Prijzen:  2015, Alexandra Radius Prijs 2011, Nina Ananiashvili & Gilbert Star Award (Georgië) 2002, Youth American Grand Prix 2002 (New York City, Verenigde Staten), finaliste 2002, Denver Ballet Guild's Young Dancer’s competition (Verenigde Staten), 1e 2002, Youth America Grand Prix Competition (Denver, Verenigde Staten), 2e 2001, Chabukiani-Balanchine Internationale Ballet Competitie 2001, Internationale Ballet Festival, ‘diplomat’ (Kazan, Rusland)