Home

Matthew Rowe

Muzikaal leider Chef-dirigent Balletorkest

De uit Londen afkomstige Matthew Rowe werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Vanuit deze dubbele positie speelt hij een belangrijke rol in de muzikale en artistieke samenwerking tussen balletgezelschap en orkest.

Matthew Rowe onderscheidt zich als dirigent door zijn vaardigheid en ervaring met complexe producties. Hij is uitzonderlijk veelzijdig, heeft een breed repertoire en wordt gerespecteerd en erkend voor zijn passie, inzet en energie. Dynamisch en levendig in zijn dirigeerstijl, articuleert hij instinctief wat dansers, zangers en muzikanten nodig hebben, streeft hij ernaar het gevarieerde en uitgelezen kleurenpalet van het orkest naar boven te halen en speelt hij flexibel in op de diverse muziekkeuzes van hedendaagse choreografen.

Matthew Rowe wordt internationaal geprezen om zijn werk. Opmerkelijke producties waren onder meer: Wheeldons Cinderella, Ratmansky’s Firebird, Shen Wei’s Sacre du Printemps, Ted Brandsens Mata Hari, en recentelijk, Anabelle Lopez Ochoa’s Frida. Op zijn repertoire staan ook tal van werken van Hans van Manen, George Balanchine, David Dawson en Krzysztof Pastor. Verder dirigeert Matthew Rowe de grote klassiekers zoals Het Zwanenmeer, Notenkraker & Muizenkoning, Romeo en Julia en Don Quichot.