Home

Olga Khoziainova

Eerste pianist

De Russische pianiste Olga Khoziainova begon op 6-jarige leeftijd met muzieklessen, op 10-jarige begon zij haar muzikale opleiding aan de Speciale School voor Muziek in Kiev. Op 19-jarige leeftijd studeerde ze af met diploma's voor Piano, Muziekgeschiedenis en Muziektheorie. Zij vervolgde haar opleiding in Moskou, bij professor Maria Grinberg en Arkadi Sevidov, waar ze in 1982 afstudeerde.

Daarop trad ze als pianiste aan bij het Cameral Ballet in Moskou (het tegenwoordige Nationale Theater). Tegelijkertijd was zij concertmeester en soliste bij de Moskouse Unie van Muziekensembles. In 1992 vervolgde zij haar carrière bij het Finse Nationale Ballet en werkte zij voor het Hamburg Ballet en het American Ballet Theatre.

In 1998 trad zij in dienst bij Het Nationale Ballet als eerste pianiste. Naast haar werk bij diverse balletgezelschappen treedt Olga Khoziainova regelmatig op als concertpianiste, en bezocht in die hoedanigheid onder meer Moskou, St-Petsrburg, Shanhai, Beijing, Londen, Parijs en op festivals in Ediburgh en Houston.