Home

Rachel Beaujean

Adjunct-artistiek directeur

RACHEL BEAUJEAN (Helmond, 1959) is vanaf 1977 verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1981 werd ze bevorderd tot soliste en in 1997 trad ze aan als balletmeester. Vanaf 2003 vervult ze de functie van hoofd artistieke staf. Met ingang van september 2017 is Rachel Beaujean adjunct-artistiek directeur.

Beaujean werd opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze danste in vele werken van onder meer George Balanchine, William Forsythe, Martha Graham, Eduard Lock, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Ted Brandsen. Ook in het klassieke repertoire danste ze verscheidene rollen. Ze maakte vooral naam met haar vertolking van werk van Hans van Manen, en was jarenlang zijn muze. Als balletmeester studeert Beaujean o.a. de balletten van Hans van Manen in bij Het Nationale Ballet en internationale gezelschappen.

Voor Het Nationale Ballet maakte Beaujean een eigen versie van Les Sylphides, een hernieuwde productie van Giselle samen met Ricardo Bustamante, en een nieuwe productie van Paquita.

Ze is bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen, de Stichting Toer van Schayk en de Stichting Hans van Manen.

  • 1993 Gouden Theaterdansprijs VSCD
  • 1995 Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ’79
  • 2017 Officier in de Orde van Oranje-Nassau