Het Nationale Ballet presenteert

Dancing diversity 2020 Black Achievement Month

Voorstelling voorbij

5 jaar Black Achievement Month | Livestream

Vanwege aangescherpte maatregelen kan Dancing Diversity 2020 helaas niet doorgaan voor publiek, maar we nodigen u graag uit om de voorstelling online met ons te bekijken. De stream verschijnt hier op 25 oktober om 20:00 uur én op ons YouTube kanaal. Tune in! Daarna is de uitzending nog tot en met 22 november beschikbaar

Kijk 25 oktober om 20:00 live naar Dancing Diversity

Kijk op zondag 25 oktober om 20:00 uur live naar de voorstelling Dancing Diversity 2020. In deze speciale editie vieren we vijf jaar Black Achievement Month. We kijken er naar uit om op deze manier alsnog, samen met u, op afstand, een mooie avond tegemoet te gaan. Na afloop van de livestream blijft de uitzending tot en met 22 november beschikbaar.

Vind het speciale BAM 2020 programmaboek hier

 

Programma

Het programma bestaat onder meer uit:

Embers 
De wereldpremière van Embers vond plaats om middernacht op 2 november 2013 in de Hermitage, Amsterdam. Choreograaf Ernst Meisner creëerde het duet in opdracht van de Museumnacht Amsterdam, voor twee dansers van de Junior Company op muziek van Max Richter. Het is sindsdien uitgegroeid tot een van zijn meest succesvolle werken. Embers (sintels) zijn stenen die bij verhitting rood gloeien.

Preview MANOEUVRE
Choreographer Juanjo Arqués, Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet, presenteert een preview van zijn werk MANOEUVRE, dat in wereldpremière zal gaan als onderdeel van het programma van Back to Ballet - Contemporary. Arqués maakte dit werk op de compositie 'Shaker Loops' van John Adams (winnaar van de Erasmusprijs 2019), waarin de bewegingen van golven zijn omgevormd tot geluid. MANOEUVRE is een verkenningstocht van de mannelijke sensitiviteit. 

Largo
Artistiek coördinator van de Junior Company, Ernst Meisner, maakte op muziek van Georg Friedrich Händel, voor de jonge talenten van deze groep Largo. Een nieuwe generatie jonge dansers staat te springen om zich verder te ontplooien. Zij zijn, net als iedereen, tijdelijk ‘on hold’ gezet, maar staan klaar om zich te laten zien. Maak kennis met dansers van de Junior Company!

Live portretten van Sebia Plantefève en Daniel Robert Silva
Hoe voelt het om een rolmodel te zijn? En kies je ervoor om een rolmodel te zijn of word je dit zonder dat je daar zelf invloed op hebt? Vragen als deze staan centraal tijdens korte interviews met dansers Sebia Plantefève (Junior Company) en Daniel Robert Silva (Coryphée) die deel uitmaken van het programma van Dancing Diversity 2020. 

Solo
Hans van Manen brengt deze avond zijn roemruchte Solo op de ‘Partita for Violin’ van Bach: een razende dansestafette, een ‘solo’ voor drie, omdat, zo verklaarde hij, Bachs Vioolpartita door haar moordende tempo niet door één mens te dansen is.

L’autre côté
Vanuit het heden – waarin we ons geconfronteerd zien met een pandemie en systemisch racisme – zoekt Sedrig Verwoert naar een toekomst gebaseerd op connectiviteit en conversatie. De tien dansers in L’autre côté vertegenwoordigen de huidige stand van zaken in de maatschappij. Ze worden op de muziek van Wolfgang Voigt uitgedaagd om buiten de traditionele structuren te treden, in onderling vertrouwen. Centraal staat de vraag: Where will you be?

Vertoning van de dansfilm 'Absence'
Deze zomer maakten choreograaf Robin van Zutphen en danser Daniel Robert Silva samen de dansfilm 'Absence'. Deze samenwerking is hun antwoord op de ongewone situatie waarin we ons nu bevinden. 

Vind het volledige programma hier

 

Daniel Robert Silva - Foto: Michel Schnater

Helden

De Black Achievement Month (BAM) gaat begin oktober voor de vijfde keer van start met als thema dit jaar 'helden'. Nationale Opera & Ballet organiseert in het kader hiervan op 25 oktober Dancing Diversity, een avond die volledig in het teken staat van diversiteit.

Rolmodellen

Tijdens Dancing Diversity staat het thema 'rolmodel' centraal. Wat maakt iemand tot een rolmodel? Is het een bewuste keuze of heb je deze rol vanzelf al als zwarte danser? Wat doet het met je wanneer je in de ogen van anderen een rolmodel bent? Het programma bestaat uit een aantal live gedanste choreografieën, met daarin dansers die gezien worden als rolmodel.

In de grote zaal

Beleef deze speciale editie in onze grote zaal! We vieren in dit programma onze jarenlange samenwerking. De regie van Dancing Diversity is in handen van twee jonge makers, Carmen Lamptey en Gabriela Acosta Camacho, die zich samen inzetten voor een diverse en inclusieve samenleving door, in en met de kunsten.

L’Autre Côté - Sedrig Verwoert Foto: Michel Schnater
L’Autre Côté - Sedrig Verwoert Foto: Michel Schnater
Embers - Ernst Meisner Foto: Michel Schnater
Largo - Ernst Meisner Foto: Hans Gerritsen
Solo - Hans van Manen - studio

Daniel Robert Silva

Een van de dansers tijdens deze avond is onze getalenteerde coryphée Daniel Robert Silva, tevens ambassadeur voor BAM 2020. Hij zal tijdens de opening van de Black Achievement Month op 1 oktober in ITA in Solo dansen van Hans van Manen, samen met Timothy van Poucke en Edo Wijnen. Daarnaast verschijnt hij tijdens Dancing Diversity op ons podium.

Daniel is 23 jaar oud en opgegroeid in Brazilië. Hij begon met ballet toen hij 10 jaar oud was. Zijn talent bracht hem vijf jaar geleden naar Het Nationale Ballet, waar hij zijn carrière begon bij de Junior Company. Sinds 2018 danst Daniel als coryphée voor Het Nationale Ballet.

Interview met Daniel Robert Silva
Lees hier het interview - ontleend aan het BAM-magazine - met Daniel Robert Silva:

Ik wil dat mensen zich mijn manier van dansen herinneren

 

De regie 

Carmen Lamptey en Gabriela Acosta Camacho
Carmen Lamptey en Gabriela Acosta Camacho zetten samen als projectpartners en studiegenoten het project Insight Out op. Hiervoor maakten zij met tien jongeren in gevangenschap, in samenwerking met Young in Prison, een korte artistieke film. Tevens zetten zij zich in, voor hun empirisch onderzoek, voor een meer diverse studentenpopulatie bij kunstvakdocentopleidingen aan het HBO. Zij ontwierpen hiervoor een inclusief curriculum-concept gebaseerd op meerdere culturele perspectieven vanuit literatuur en vanuit diepte-interviews met experts op het gebied van educatie en kunst.

Voor het komende half jaar

In het kader van meer diversiteit en openheid heeft het Nationale Ballet de volgende actiepunten opgesteld voor het komende half jaar:

  • Het komend half jaar leidt de gerenommeerde diversiteitsspecialist Theresa Ruth Howard een serie werksessies met de dansers en de artistieke staf van HNB met als belangrijke onderwerpen de impliciete en expliciete (racistische) vooroordelen in de balletcultuur, en hiërarchie en leiderschap. We gaan het gesprek aan, en gaan daarin het ongemakkelijke niet uit de weg. Dansers die support nodig hebben om hun vragen en ervaringen te kunnen delen krijgen individuele begeleiding van Theresa Ruth Howard.
  • De komende maanden verdiept HNB het gesprek over het klassieke balletrepertoire en exotische stereotypen binnen dit repertoire. Als eerste wordt de Bayadere bekeken en besproken. Onder leiding van Kalpana Raghuraman, choreograaf en cultureel antropoloog, kijken we met verschillende mensen uit de Indiase gemeenschap naar deze choreografie. Wat ervaren zij? Wat kunnen we daarvan leren? Welke consequenties heeft dit voor de opvoeringspraktijk?
  • De docenten in de educatieafdeling van Nationale Opera en Ballet krijgen additionele training om meer open te staan voor de aanvullende verhalen en ervaringen die de kinderen en jongeren in Amsterdam en daarbuiten belichamen. Niet elk kind herkent het sprookje Assepoester meteen, maar kinderen dragen vaak wel andere sprookjes in zich. We halen deze verhalen actiever op, en ze worden meer geïntegreerd in de lessen en projecten.
  • Externe deskundigen worden betrokken bij het artistieke maakproces van toekomstige producties. Zo is Priya Srinivasan, choreograaf en wetenschapper, met een grote kennis van verborgen culturele uitwisseling en culturele toe-eigening in de dansgeschiedenis een van de deskundigen die geconsulteerd wordt bij de her-interpretatie van de ballet klassieker Raymonda.

Black Achievement Month

De maand oktober is een inspirerende maand want deze staat - alweer voor de 5e keer - in het teken van BAM, de Black Achievement Month. BAM, georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zoomt een maand lang in op de kracht, rijkdom en bijdrage aan de Nederlandse samenleving van mensen van de Afrikaanse diaspora en werkt daarbij samen met verschillende partners waaronder Het Nationale Ballet. BAM is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.