In het kort

Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet, zag al in de jaren vijftig het grote belang van het werk van de Russisch-Amerikaanse choreograaf. Daardoor kon Het Nationale Ballet zich ontwikkelen tot de belangrijkste Europese schatbewaarder van zijn balletten. Ook haar opvolgers – Rudi van Dantzig, Wayne Eagling en Ted Brandsen – hebben, vanuit een even grote bewondering voor zijn meesterschap, nieuwe Balanchine-balletten aan het repertoire toegevoegd.

Een blik achter de schermen bij 'Violin Concerto' van George Balanchine.
'Theme and Variations' is een ode aan Balanchines Russische achtergrond.
Tarantella van George Balanchine is een nieuw werk voor Het Nationale Ballet.
Kijk mee bij de repetities van Balanchine's 'Apollon Musagète'.
Wat vond het publiek van Best of Balanchine?
Trailer - Best of Balanchine

George Balanchine

Choreograaf

George Balanchine (1904-1983, Sint-Petersburg, Rusland) heeft zijn stempel op de ontwikkeling van de theaterdans gedrukt. Balanchine is de grootmeester van het verhaalloze muziekballet.

Theme and Variations

Best of Balanchine begint met Theme and Variations, een ode aan Balanchines Russische achtergrond, waarin de verfijning en grandeur van het negentiende-eeuwse tsaristische ballet én de muziek van Tsjaikovski centraal staan. Op het vierde deel van diens Orkestsuite nr. 3 paart Balanchine ingenieuze ensembledansen aan elegante, bijna koninklijke solistenvariaties met sprankelend en bedwelmend spitzenwerk.

wie danst wanneer

Apollon Musagète

Balanchine (1904-1983) had van jongs af aan een nauwe band met Igor Stravinsky. Hij was mede daardoor een muziekchoreograaf ‘pur sang’. Zijn belangrijkste doel: het ‘zichtbaar maken van de muziek’. Een beroemde uitspraak van hem luidt: ‘See the music, feel the dance’. Vaak gebruikte hij muziek van Stravinsky, wat resulteerde in briljante creaties. Apollon musagète, over de god Apollo en zijn muzen, is een vroeg werk, in 1928 gemaakt voor Diaghilevs legendarische Ballet Russes.

wie danst wanneer

Tarantella

Nieuw voor Het Nationale Ballet is de Tarantella. Een verrukkelijk kleinood in Napolitaanse sferen, vol humor en virtuositeit, gezet op een door Balanchine zeer bewonderde compositie van Louis Moreau Gottschalk.

wie danst wanneer

Violin Concerto

Balanchine creëerde Violin Concerto in 1972 voor een festival ter nagedachtenis van Stravinsky. Slechts drie weken deed hij daarover maar zelden vormden muziek en choreografie zó’n eenheid als in Violin Concerto.

wie danst wanneer

Dansers

Muziek

Theme and Variations
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Fourth part of the orchestra suite nr.3, opus 55

Apollon Musagète
Igor Stravinsky - Apollon Musagète

Tarantella Pas de Deux
Louis Moreau Gottschalk - Grande Tarantelle

Violin Concerto
Igor Stravinsky - Violin Concerto
Isabelle van Keulen - Violiste

 

 

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Fayçal Karoui

Het Balletorkest

Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan Best of Balanchine is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen in Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: