De Nationale Opera presenteert

Opera Forward Festival 2016

Deze productie was te zien in maart 2016

New voices, new visions

Van 15 tot 25 maart 2016 vierde De Nationale Opera zijn vijftigjarig bestaan met het gloednieuwe Opera Forward Festival. Met toonaangevend nieuw werk en een volgende generatie kunstenaars verkende OFF de toekomst van opera.

In het kort

Deze eerste editie presenteerde vier vernieuwende opera’s, waaronder twee wereldpremières, verdeeld over drie podia. Tijdens het festival was Nationale Opera & Ballet dé ontmoetingsplek voor operaliefhebbers en iedereen die de kunstvorm wou ontdekken. Overdag bruisde het theater, als centrum voor debat, als expositieruimte en als brandpunt voor spraakmakende lezingen en verrassende optredens.

Zo waren er:
Talks over de rol van de kunsten, nu en in de toekomst, door o.a. Richard Sennett, Peter Sellars en Aernout Mik.
Seminars door vijf Amsterdamse onderwijsinstellingen over muziek, theater, film en filosofie.
Hosted-avonden door vooraanstaande partners als Foam, EYE en FIBER.
OFF Days ter kennismaking met een nieuwe generatie componisten en zangers
Talent-producties, waarin zo’n 250 studenten ons nieuwe perspectieven op opera bieden.

De speciale festivalsite:

opera forward festival

Opera Foward Festival - Trailer
Opera Forward Festival - Teaser

Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk

Cimarosa’s opera Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk stond centraal in een coproductie van De Nationale Opera Talent, De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. De opera was in 1976 voor het laatst bij De Nationale Opera te zien. Net als toen werkten nu jonge talenten mee. Monique Wagemakers – een veelgevraagde operaregisseur en destijds regieassistent– tekende voor de regie.

Lees meer

Blank Out

Op 20 maart was de wereldpremière van Michel van der Aa’s kameropera voor sopraan en 3D-film Blank out. In een grensverleggende combinatie van live actie, videobeelden en inventieve muziek onderzoekt hij in Blank Out de menselijke conditie. Met deze kameropera met 3D-film sluit hij aan bij zijn eerdere successen After Life en Sunken Garden.

Lees meer

Only the Sound Remains

Op 15 maart ging Only the sound remains in première, gecomponeerd door de Finse Kaija Saariaho en geregisseerd door Peter Sellars.

Lees meer

Chovansjtsjina

Tijdens het festival Opera Forward was ook Chovansjtsjina te zien, de politiek geïnspireerde opera van Moesorgski, met daarin een sleutelrol voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera.

Lees meer

 

 

Founding partner, voor de stimulering van jong talent, ter gelegenheid van zijn 15-jarig bestaan

 

Founding partner

 

Blank Out, Only the sound remains en Il matrimonio segreto zijn mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Ammodo.