De Nationale Opera presenteert

And you must suffer Johannespassie

$ $
Deze productie was te zien in maart 2017

Laatste kaarten zijn te koop via Muziekgebouw aan 't IJ - 020 788 2000

Poëzie gekoppeld aan het passieverhaal

Van Johann Sebastian Bach, Samir Odeh-Tamimi, Annelies van Parys

Een nieuwe bewerking van de 'Johannespassie' van Johann Sebastian Bach. Een productie van Muziektheater Transparant, in het kader van het Opera Forward Festival 2017. In samenwerking met De Nationale Opera, B'Rock Orchestra en Cappella Amsterdam.

In het kort

De 'Johannespassie' van J.S. Bach is de kortere, maar niet minder krachtige tegenhanger van zijn 'Matthäus'. Wat betekent dat bekende verhaal over het lijden en sterven van Christus anno 2017? In And you must suffer plaatst Pierre Audi de 'Johannespassie' in een sobere scenografie gebaseerd op beelden van kunstenaar Wim Delvoye. De voorstelling reflecteert op de rol van religie, lijden en medeleven in onze tijd van toenemende religieuze en culturele spanningen. 

het verhaal

Van oorsprong is het passieverhaal enerzijds een lofzang op God, via het lijden van Christus. Anderzijds is het een verschrikkelijk verhaal over een man, tot in de dood opgejaagd door een woeste menigte, en over een leider die weet dat hij het bij het verkeerde eind heeft, maar niet opgeeft. In And you must suffer geven de Palestijns-Israëlische Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies van Parys met nieuwe muziek commentaar op Bach. Odeh-Tamimi plaatst een nieuw werk in het midden, dat contrasteert met de muziek van Bach. Zijn compositie stelt vragen, becommentarieert. Aan het begin en aan het eind laat Van Parys vanuit de stilte een monoloog ontstaan, als bezinning op wat geweest is of nog komen gaat. De sobere regie van Pierre Audi verbindt dit alles met elkaar. Videobeelden van Mirjam Devriendt voorzien het geheel van een extra laag.

And You Must Suffer is zo een eigentijdse reflectie op identiteit, religie en haar claim op de waarheid en op het lijden en medelijden in deze wereld.

De makers

Regisseur Pierre Audi is sinds 1988 de artistiek leider van De Nationale Opera en wordt geroemd om zijn visie en durf. Zijn vele regies worden internationaal geprezen. Zijn regie van Wagners monumentale Ring-cyclus geldt als een van de meest spraakmakende producties van de afgelopen jaren. Audi is een groot ambassadeur van nieuw operarepertoire, en wil met zijn regies een hedendaagse boodschap brengen.

Pierre Audi: ‘De 'Johannespassie' is een dramatisch oratorium. Het heeft een bijna Shakespeariaanse dimensie, die het verkrijgt dankzij de houding van de drie sleutelfiguren: Christus, Petrus en Pontius Pilatus. Die laatste twee zijn twijfelende personages. Ze zijn beiden onzeker.’

De Palestijns-Israëlische componist Samir Odeh-Tamimi vertrok op zijn tweeëntwintigste naar Duitsland. Zijn cultureel diverse achtergrond beïnvloedt zijn muziekstijl, die traditionele Arabische klanken combineert met moderne westerse stijlen.

Dirigent Andreas Spering (muzikale leiding) is één van de toonaangevende specialisten in de historische uitvoeringspraktijk. Hij wordt vaak uitgenodigd door operahuizen van Göteborg, Kopenhagen, Antwerpen, Luxemburg, Rouen, Straatsburg, Hannover en Sevilla, waar hij onder andere de opera’s van Mozart, Beethovens Fidelio, Webers Der Freischütz en werken van G.F. Händel dirigeerde. Sinds 1996 is Spering artistiek directeur van de Brühler Schlosskonzerte en de Capella Augustina, dat hij oprichtte. Hij werkte reeds samen met verschillende gerenommeerde orkesten, waaronder het Royal Scottish National Orchestra, Bamberger Symphoniker,Gewandhausorchester Leipzig, Mozarteumorchester Salzburg, New Japan Philharmonic, Orquesta y Coro Nacionales de España en de Radio Orkesten van Hannover, Leipzig, Saarbrücken en München.

Productie: Muziektheater Transparant en B’Rock Orchestra - in coproductie met De Nationale Opera, Klarafestival, Kaaitheater, De Munt/La Monnaie, Wroclaw National Forum of Music en Polish Institute. Met een compositieopdracht aan Samir Odeh-Tamimi door Klarafestival/Flanders Festival Brussels en een compositieopdracht aan Annelies Van Parys door Muziektheater Transparant.

 

And you must suffer wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos

Team, Cast en Koor

Regie (mise-en-espace) 
Pierre Audi
Muzikale leiding 
Andreas Spering
Beeld 
Wim Delvoye
Scenografie, kostuums 
Roel Van Berckelaer
Video ontwerp 
Mirjam Devriendt
Lichtontwerp 
Peter Quasters
Orkest 
B'Rock
Koor 
Cappella Amsterdam
Evangelist 
Jakob Pilgram
Christus 
Dominik Köninger
Sopraan 
Grace Davidson
Alt 
Benno Schachtner
Tenor 
Magnus Staveland
Bas 
Tomáš Král

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

 

Partners Opera Forward Festival

VSB BankGiroLoterij Fonds Dioraphte Bylandtstichting