De Nationale Opera presenteert

Opera Forward Festival 2017

$ $
Deze productie was te zien in maart 2017

Macht/Onmacht

Van De Nationale Opera

Tussen 18 en 31 maart 2017 vindt de tweede editie plaats van het Opera Forward Festival. Het centrale thema van deze editie is MACHT/ONMACHT. Opera Forward Festival is dé plek waar De Nationale Opera ruim baan geeft aan nieuwe werken, nieuwe initiatieven en nieuwe talenten.

Bekijk de aftermovie van Opera Forward Festival 2016.
Opera Forward Festival 2017
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016
Opera Forward Festival 2016

Wereldpremière
Op vrijdag 24 maart 2017 is de wereldpremière van The New Prince, in regie van Lotte de Beer. Componist is de Amerikaan Mohammed Fairouz die een gewaagde samenwerking is aangegaan met The Washington Post-journalist David Ignatius, als schrijver van het libretto. De makers hebben zich laten inspireren door de confronterende visie op het fenomeen macht van de 15de-eeuwse filosoof, schrijver en politicus Machiavelli.

Onmacht
Wozzeck van Alban Berg, in regie van Krzysztof Warlikowski, is eveneens te zien op het festival. De vernieuwende muzikale taal van Alban Berg past uitstekend in het festival. De belevenissen en uiteindelijke wanhoopsdaad van de kwetsbare mens Wozzeck, geven het centrale thema van Opera Forward – MACHT/ ONMACHT – een nieuwe dimensie.

Samenwerking als uitgangspunt
Ook deze tweede editie wordt er samengewerkt  met een groot aantal partners uit het kunstvakonderwijs: alle Nederlandse conservatoria, de Academie voor Theater en Dans, de Filmacademie, de Rietveld Academie en de UvA. Ruim 350 studenten werken in interdisciplinaire teams aan korte, eigen opera’s. Daarnaast worden ook nieuwe partnerships aangegaan met ondernemende en eigenwijze organisaties die dicht op de huid van de samenleving van vandaag zitten. Zoals de gezelschappen Operafront, Opera Trionfo en Muziektheater Transparant.

Johannespassie
Muziektheater Transparant, het internationale productiehuis voor muziektheater uit Antwerpen, presenteert een nieuwe speciale bewerking van de Johannespassie van Johann Sebastian Bach, onder de titel And you must suffer. De tekst koppelt poëzie aan het Bijbelse passieverhaal. De muziek van Bach wordt gecombineerd met nieuwe composities van de Israëlisch-Palestijnse componist Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies van Parys, uitgevoerd door barokorkest B’Rock. Regisseur Pierre Audi plaatst het werk in een sobere scenografie, gebaseerd op beelden van kunstenaar en beeldenstormer Wim Delvoye. Zo ontstaat een eigentijdse reflectie op de rol van religie, identiteit, lijden en medelijden.

Opera Trionfo
Regisseur Floris Visser is artistiek leider van Opera Trionfo. Hij wil onder de titel Sign of the Times met zijn gezelschap een reeks voorstellingen produceren met actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen als onderwerp. Visser: “Niet alle problematiek kan meer verteld worden door de klassieke stukken. Dat vraagt om een reactie van de kunsten en ons als operamakers in het bijzonder.” Voor zijn eerste aflevering schrijft de succesvolle Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki de muziek.

Operafront
Lotte de Beer wil in de door haar gezelschap Operafront geproduceerde opera Caliban, op muziek van Moritz Eggert, op zoek gaan naar begrip voor de monsters van onze tijd. Caliban is een figuur uit Shakespeares toneelstuk ‘The Tempest’ die alles in zich heeft: hij wordt gevangengenomen en vernederd maar spreekt ook direct tegen het publiek om te zeggen dat hij een monster is en dat men hem niet kan vertrouwen. Hij is zowel dader als slachtoffer.

Meer informatie
Voor het volledige programma kunt u kijken op:
operaforwardfestival.nl

Het Opera Forward Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

 

Partners Opera Forward Festival

VSB BankGiroLoterij Fonds Dioraphte Bylandtstichting