Nationale Opera & Ballet presenteert

Pablo - Scapino Ballet

Deze productie was te zien in februari 2017

spektakelstuk over pablo picasso

PABLO - voor 14 jaar en ouder - is een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het leven van Pablo Picasso en zijn onsterfelijke kunst. PABLO, van de Spaanse choreograaf Marcos Morau, een van de nieuwe, grote Europese choreografen, wordt gedanst door het voltallige Scapino ensemble. De combinatie met de live muziek van het 24-koppige orkest Sinfonia Rotterdam vormt een overrompelend geheel.

In het kort

In deze levendige voorstelling wordt het publiek meegenomen in het veelbewogen leven van Picasso. PABLO speelt zich af tijdens de grote oorlogen, de dictatuur onder generaal Franco en de hervormingen die allen hun weerslag hadden op Picasso’s kunst. Met historische kostuums, prachtige muziek en filmische enscenering, waarin zelfs een rouwstoet met wagen het toneel opkomt, geeft PABLO ook een inkijkje in de temperamentvolle Spaanse volksaard in heftige tijden. PABLO is een terugblik, maar met de vele conflicten in de wereld om ons heen wil de voorstelling ook aanzetten tot nadenken over het hier en nu.

 

Muziek

De live muziek, met o.a. de Bolero van Ravel, versterkt het Spaanse karakter van het stuk. Sinfonia Rotterdam, o.l.v. dirigenten Conrad van Alphen en Benoit Fromanger, speelt een mengeling van Spaanse en Franse volksliederen en klassieke muziek met delen uit de Bolero van Ravel en het spektakelstuk van Tsjaikovski, Ouverture 1812. 

Marcos Morau

Choreograaf Marcos Morau, afkomstig uit Catalonië en oprichter van het Spaanse kunstenaarscollectief La Veronal, is een rijzende ster in de Spaanse en Europese theaterwereld. In korte tijd won hij grote prijzen, zoals de National Dance Award van het Spaanse Ministerie van Cultuur.Hij maakt naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt. PABLO is een nieuw stuk, gebaseerd op Los Pájaros Muertos dat met veel succes is opgevoerd op locaties in Barcelona, Venetië, Brazilië en Parijs. Artistiek directeur Ed Wubbe wil het theaterpubliek in Nederland graag laten kennismaken met het bijzondere werk van deze eigenzinnige choreograaf en theatermaker. 

PABLO past in de lijn van grootschalige Scapinoproducties als Romeo & JuliaThe Great Bean, Le Chat Noir, Pearl en TING!: avontuurlijke producties met herkenbare thema’s, veelal op live muziek en toegankelijk voor een groot publiek. Evenzeer toegankelijk is Sinfonia Rotterdam dat de muziek van klassieke meesters op dynamische en indringende wijze naar een groot publiek weet te brengen.

Inleidingen

Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.30 uur, is er een inleiding in de foyer. De thematiek van de voorstelling - de levensloop van Picasso, de Spaanse maatschappij tijdens wereldoorlogen, dictatuur e.d. -  behoeft wel enige introductie. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleiding wordt gegeven door Annemarie Labinjo.

  ma 19 dec Trouw over Pablo

  Marcos Morau trekt Spaans dansavontuur knap naar het hier en nu: “Het Spanje van Picasso wordt verbeeld in krachtige beelden (…) de groepsdansen zijn plaatjes om naar te kijken. (…) terwijl Sinfonia Rotterdam met Ravels Bolero en de Marseillaise het gehoor op scherp zet.“ “Marcos Morau is de rising star van het Europese danstheater. Het is knap hoe hij de onderliggende boodschap van het Spaanse Pablo ook in de Nederlandse context overeind weet te houden.”

  ma 19 dec NRC over Pablo

  In ‘Pablo’ vertellen dansers wat Picasso gezien moet hebben: “De groepschoreografieën worden strak uitgevoerd en de muziekcollage van Bolero, Tsjaikovski en pasodobles werkt uitstekend.” “Marcos Morau, internationaal een rijzende ster, toont - vaak in een sfeervol Goyaans halfduister - het Spanje zoals Pablo Picasso dat kende.”

  ma 19 dec theaterkrant over Pablo

  Theatrale processies in het Spanje van Picasso: “Vooral van de bewegingstaal voor de groepsformaties gaat een enorme kracht uit, de Scapino dansers duiken er diep in en komen glorieus boven.”