Het Nationale Ballet presenteert

Dancing Diversity

Deze productie was te zien in oktober 2017

Let op: houd op zondag 15 oktober bij uw bezoek aan Nationale Opera & Ballet rekening met extra verkeersdrukte i.v.m. de Marathon van Amsterdam.

Black Achievement Month: Dansconferentie & Dancing Diversity

Op 15 oktober zijn er twee evenementen in het kader van Black Achievement Month. Deze vinden plaats in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Dansconferentie: zwarte esthetiek in dans

Black Achievement Month i.s.m. Monique Duurvoort Dance en Het Nationale Ballet

gratis entree
Locatie: Odeonzaal in Nationale Opera & Ballet
18.00 uur - 19.30 uur
inloop vanaf 17.30 uur

Tijdens deze conferentie zullen we met een aantal dansprofessionals uit het Nederlandse danscircuit van gedachten wisselen over de ervaring van zwarte identiteit in dans en ballet. We gaan nader in op wat men precies verstaat onder 'zwarte esthetiek' en kijken naar manieren hoe we deze willen en denken uit te dragen.

Van hieruit verleggen we onze focus, op basis van het uitwisselen van persoonlijke verhalen en ervaringen, naar de vraag hoeveel ruimte er binnen de Nederlandse professionele danssector geboden wordt voor het uitdragen en zichtbaar maken van (deze) niet witte perspectieven en narratieven. Bovendien kijken we naar hoe men de eigen huidige positie binnen het Nederlandse professionele danslandschap ervaart.

Doel van de conferentie is om verbinding te zoeken tussen de verschillende belanghebbenden door middel van het uitwisselen van ervaringen en opvattingen, het opdoen van nieuwe inzichten, om zo nader tot elkaar te komen en - wie weet - tot een paar concrete actiepunten te komen.

 

Toegang voor de conferentie is gratis, kaarten zijn te reserveren via deze link:

reserveer kaarten

PROGRAMMA

    17:30 - 18:00u: Inloop

    18:00 - 18:10u: Opening door door Antoin Deul, directeur NiNsee en introductie video Black Achievement Month 2017

    18:10 - 18:20u: Keynote speech door Jocelyn Bergland

    18:20 - 19:15u: Panelgesprek “Representatie van zwarte esthetiek in dans en ballet”

Het panel bestaat o.a. uit: Ted Brandsen (directeur Het Nationale Ballet), Aminata Cairo (PHD Antropologie/Afrikaanse Diaspora dans), Christiaan de Donder (freelance moderne danser), Alida Dors (choreografe en artistiek leider dansgezelschap Backbone en hiphipmovement Solid Ground Movement), Astrid Elburg (Elburg Consultancy, Organisatie Advies Strategie-Transformatie/docent VU Amsterdam, executieve coach, voormalig lid Raad van Toezicht Het Nationale Ballet), Tim Persent (danser en lid artistieke staf Leine & Roebana, adviseur Dans Raad voor Cultuur, voormalig artistiek leider IT’s festival) en Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans, voorzitter Kunsten ‘92).

Moderator: Noraly Beyer

    19:15 - 19:30u: panelgesprek: vragen uit het publiek

    19:30 - 19:35u: Afsluiting

Dancing Diversity

Locatie: Nationale Opera en Ballet in de foyer
20.00 uur - 21.15 uur

Dancing Diversity is een speciaal samengesteld programma* waarin de diversiteit van Het Nationale Ballet centraal staat. Het Nationale Ballet heeft dansers van 27 nationaliteiten en een groot aantal etnische en culturele achtergronden in huis. Zij worden aangetrokken door het brede repertoire van het gezelschap, de internationale reputatie, de hoge kwaliteit van de dans en door het aantrekkelijke multiculturele en bruisende klimaat van Amsterdam.

In de intieme setting van de foyer maak je kennis met een aantal van deze dansers afkomstig uit Nederland, Brazilië, Australië, Korea, China en andere landen. Dansers onder wie Young Gyu Choi, Nathan Bhrane en Daniel Robert Silva dansen werken van choreografen als Hans van Manen, Krzysztof Pastor en Monique Duurvoort en delen uit klassiekers als Het Zwanenmeer.

prijs: € 15,00
Koop kaarten

* Programma - volgorde nnb

Het Zwanenmeer (pas de deux uit de tweede akte )
Choreografie
Lev Ivanov
Muziek
P.I.Tsjaikovsky

Le Corsaire (variatie)
Choreografie
Joseph Mazilier
Muziek
Adolphe Adam

Silbersee
Choreografie
Krzysztof Pastor
Muziek
Kurt Weill

Embers
Choreografie
Ernst Meisner
Muziek
Max Richter

Nieuw werk (titel nog niet bekend)
Choreografie
Monique Duurvoort
Muziek
Aurora - Stellardrone
Dansers Het Nationale Ballet
Daniel Robert Silva
Bruno Da Rocha Pereira
Danser extern
Jaleesa Grot
Wereldpremière
15 oktober 2017

Sarcasmen
Choreografie
Hans van Manen
Muziek
Sergej Prokofjev

Echoes through Time
Choreografie
Chanquito van Hoeve
Muziek
Ryuichi Sakamoto, Joseph LoDuca

Blink
Choreografie
Juanjo Arques
Muziek
Max Richter

Black Achievement Month

De Black Achievement Month wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). De Black Achievement Month zoomt een maand lang (van 29 september tot 29 oktober) in op de kracht, rijkdom en bijdrage aan de Nederlandse samenleving van mensen van de Afrikaanse diaspora.

Doel is om zwart talent en rolmodellen die erkenning te geven die zij verdienen en een platform te bieden voor een ander “narrative’ van waaruit op succesvolle wijze gestreefd kan worden naar een op waarde geschatte positie van zwarte Nederlanders binnen de Nederlandse samenleving.

Signeersessie

Na afloop van Dancing Diversity vindt er naast de winkel op zaalniveau een signeersessie plaats met Michaela DePrince.
Let op: alleen voor bezoekers van de voorstelling op die dag.