De Nationale Opera presenteert

Eine florentinische Tragödie / Gianni Schicchi Alexander von Zemlinsky (1871-1942) / Giacomo Puccini (1858-1924)

Deze productie was te zien in november 2017

Twee opera's op één avond

Tijdsduur 2:30

Pauzes 1

Van Alexander von Zemlinsky, Giacomo Puccini

Taal Duits / Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

EINE FLORENTINISCHE TRAGÖDIE

Alexander von Zemlinsky
Oper in einem Aufzug, op. 16
Libretto naar Oscar Wilde
Duitse vertaling van Max Meyerfeld
Wereldpremière 30 januari 1917, Staatsoper, Stuttgart

GIANNI SCHICCHI

Giacomo Puccini
Opera in un atto
Libretto van Giovacchino Forzano
Wereldpremière 14 december 1918, Metropolitan Opera, New York

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Première 11 november 2017

Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi: een psychothriller tegenover een komedie. Wat de totaal verschillende korte opera’s verbindt, is de stad Florence en het thema ‘rijkdom versus liefde’. Hoe eerlijk zijn onze relaties wanneer er geld in het spel is? Beide opera's laten zien hoe de verhoudingen tussen mensen kunnen worden verstoord, totaal veranderd of in elk geval grondig beïnvloed door de economie.  

  ma 13 nov de Volkskrant over Gianni Schicchi*****

  ‘’Vrijwel voortdurend klinkt ergens een schaterlach uit een uithoek van de zaal.’’

  ma 13 nov NRC Next over Gianni Schicchi****

  ‘’Hun hebzucht is theatraal zo vet en muzikaal juist zo fijn gekarakteriseerd dat zelfs het onsmakelijke smijtwerk met het lijk vol op de schaterlach werkt.’’

  ma 13 nov de Volkskrant over Eine Florentinische Tragödie***

  ‘’Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht brengt Zemlinsky’s broeierige klankenbrouwsel precies op de juiste temperatuur.’’

  ma 13 nov Operagazet ****

  ‘’Niet gaan is wel een optie, maar hoogst onverstandig.’’

  ma 13 nov Trouw over Gianni Schicchi

  ‘’Het fantastische ensemble in ‘Gianni Schicchi’ acteert en zingt dat het een lust heeft en de lachsalvo’s in de zaal zijn niet van de lucht. Net als het euforisch gejuich aan het slot.’’

Bekijk de trailer
'O mio babbino caro' - Mariangela Sicilio
Kijk mee achter de schermen bij Gianni Schicci
De vechtscène uit Eine florentinische Tragödie

Door de tegenstelling tussen de composities ontstaat muzikaal gezien een interessante combinatie.

Eine florentinische Tragödie

Eine florentinische Tragödie, van Alexander von Zemlinsky, naar het verhaal van Oscar Wilde, vormt ten opzichte van Gianni Schicchi een donker tegengeluid vol spanning. Hierin ziet een stoffenkoopman alles als handel, zelfs zijn vrouw die hij op heterdaad betrapt met een Florentijnse prins. 'Met zijn ziel staat hij altijd op de markt en zijn hart klopt enkel en alleen voor het prijskaartje',  vormt hier een sleuteltekst.  In Eine florentinische Tragödie keert Nikolai Schukoff (na titelrol Lohengrin) terug als Guido Bardi, naast DNO debutanten John Lundgren en Ausrine Stundyte als Simone en Bianca.

Gianni Schicchi

Van Puccini’s ‘trittico’ (drieluik) is het komische Gianni Schicchi het populairst, mede dankzij de geliefde sopraanaria ‘O mio babbino caro’. In Gianni Schicchi zingt Massimo Cavalletti (Marcello La bohème, Ford Falstaff) het gewiekste titelpersonage en Mariangela Sicilia (Benvenuto Cellini) zijn dochter Lauretta. Aan het sterfbed van de rijke Buoso Donati is zijn familie alleen maar bezig met de erfenis. Uiteindelijk houdt een buitenstaander, Gianni Schicchi, de hele familie voor de gek en gaat ervandoor met de erfenis.

Over deze productie

Regisseur Jan Philipp Gloger, die het vorige seizoen opende met Der Rosenkavalier, pakt de twee opera’s op verschillende wijze aan. Dat komt onder meer tot uiting in de decors van Raimund Orfeo Voigt. Aan het slot blijkt echter dat de twee werelden van Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi meer overeenkomsten hebben dan verschillen: materiële zaken zijn altijd en overal een belangrijke drijfveer.

In zijn eerste productie van dit seizoen keert chef-dirigent Marc Albrecht met het Nederlands Philharmonisch Orkest terug naar het repertoire uit de eerste decennia van de twintigste eeuw, waarvoor hij een grote liefde koestert en waarin hij specialist is. Voorbeelden daarvan bij De Nationale Opera zijn Die Frau ohne Schatten, Elektra, Der Schatzgräber, Gurre-Lieder, Der Rosenkavalier en Wozzeck.

In de volgende online Magazine-artikelen leest u meer over  beide opera's: HOE BRENG JE TWEE OPERA'S OP EEN AVOND?  en GIANNI SCHICCHI VS. EINE FLORENTINISCHE TRAGÖDIE

Kijk mee in de repetitiestudio

Podcast

Door: Klaus Bertisch

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

 

Jan Philipp Gloger

REGISSEUR

De Duitse regisseur JAN PHILIPP GLOGER (regie) studeerde toegepaste theaterwetenschappen aan de Universiteit van Giessen en regie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zürich.

Marc Albrecht

Voormalig chef-dirigent

Marc Albrecht, van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Muziek

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is, samen met het Nederlands Kamerorkest, sinds 1985 vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen speelt het orkest het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals. Marc Albrecht is chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest als De Nationale Opera. In de afgelopen seizoenen boekte het Nederlands Philharmonisch Orkest bij De Nationale Opera door publiek en (internationale) pers bejubelde successen met onder meer de opera’s Gurre-Lieder, Lohengrin, Der Rosenkavalier, Il Trovatore en Hänsel und Gretel. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht in december 2014 een Edison. Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud ook buiten de klassieke concertzalen zoals op festivals, scholen en in ziekenhuizen. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Jan Philipp Gloger
Decor
Raimund Orfeo Voigt
Kostuums
Karin Jud
Licht
Bernd Purkrabek
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Gevechtschoreografie Eine florentinische Tragödie
Ran Arthur Braun
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
EINE FLORENTINISCHE TRAGÖDIE
Guido Bardi
Nikolai Schukoff
Simone
John Lundgren
Bianca
Ausrine Stundyte
GIANNI SCHICCHI
Gianni Schicchi
Massimo Cavalletti
Lauretta
Mariangela Sicilia
Zita
Enkelejda Shkosa
Rinuccio
Alessandro Scotto di Luzio
Gherardo
Saverio Fiore
Nella
Adriana Ferfecka
Betto di Signa
Umberto Chiummo
Simone
Carlo Cigni
Marco
Mikheil Kiria
La Ciesca
Ana Ibarra
Maestro Spinelloccio
Matteo Peirone
Ser Amantio di Nicolao
Tomeu Bibiloni
Pinellino
Peter Arink
Guccio
Alexander de Jong - in het kader van DNO talent
Gherardino
Claudio García Dueñaz*
Pieter de Villiers*

* leden van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam

Signeeractie

Direct na afloop van de matineevoorstelling van zondag 19 november zal er een signeersessie plaatsvinden naast de winkel met Nikolai Schukoff.

De signeeractie is alleen toegankelijk voor bezoekers van de voorstelling die dag.