Het Nationale Ballet presenteert

In the future Junior Company

Deze productie was te zien in maart 2018

Jubileumprogramma met onder meer Hans van Manen en Juanjo Arqués

Om het vijfjarig bestaan van de Junior Company te vieren gaat het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet onder meer op tournee door heel Nederland met een jubileumprogramma vol verrassingen: In the Future.

 

Bekijk de trailer van In the future
Neem een kijkje in de repetities van de Junior Company!

In the future

In the Future is een even aantrekkelijk als uitdagend jubileumprogramma waarin we de twaalf dansers van de Junior Company, de sterren van de toekomst, leren kennen in een ‘triple bill’. Op het jubileumprogramma staan onder andere een wereldpremière van Juanjo Arqués en een Junior Company première van Hans van Manen.

In mei 2017 startte Het Nationale Ballet een crowdfunding actie om choreograaf Juanjo Arqués, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, een nieuw ballet te laten maken voor de Junior Company. De actie was succesvol en het resultaat, het ballet Fingers in the air, gedanst op een nieuwe compositie van Scanner, gaat nu in première.

Nieuw voor de Junior Company is het ballet In the Future van Hans van Manen op muziek van David Byrne. Van Manen maakte de choreografie voor Scapino Ballet Rotterdam in 1986, en sindsdien is het ballet uitgevoerd door onder andere Stuttgarter Ballett en Introdans Ensemble voor de Jeugd. In the Future is een première voor Het Nationale Ballet, een energiek, swingend, grappig en verrassend werk, met de inventieve kostuums van Keso Dekker.

Verder worden er de 'Pas de Six' en de 'Tarantella' uit het uit 1842 stammende klassieke ballet Napoli van de Deense choreograaf August Bournonville gedanst.

Junior Company

Sinds de oprichting in 2013 is de Junior Company als kweekvijver voor jonge supertalenten zeer succesvol gebleken. Vele talenten uit de Junior Company, waaronder Michaela DePrince, Jessica Xuan, Sho Yamada en Martin ten Kortenaar, zijn doorgestroomd naar de hogere rangen binnen Het Nationale Ballet en een kwart van het tableau van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels uit voormalig Junior Company dansers.
 

ACHTERGROND

De Junior Company is inmiddels niet meer weg te denken. Het in 2013 opgerichte gezelschap bestaande uit jonge dansers van over de hele wereld, heeft inmiddels haar bestaansrecht meer dan bewezen: met geslaagde tournees door het land waarbij telkens ruim twintig middelgrote theaters worden aangedaan, de buitenlandse tournees (Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland) en een flink aantal kleine en grotere optredens bij bijzondere gelegenheden. In 2014-2015 maakte de Junior Company - samen met dansgezelschap ISH - Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast. Dit seizoen ontstaat vanuit ditzelfde samenwerkingsverband een geheel nieuwe avontuurlijke productie:Grimm. 

De jonge dansers dansen behalve hun eigen programma’s, ook mee in het corps de ballet van het grote gezelschap, zoals dit seizoen in The Sleeping Beauty, Don Quichot en Mata Hari.

Dans mee!

Voor iedereen die meer wil weten over deze voorstelling, en in het bijzonder voor balletscholen, hebben we achtergrondinformatie verzameld en opdrachten gemaakt die je samen kunt uitvoeren. Er is zelfs een speciaal choreografie-spel.

Lees verder

Jubileumprogramma

Napoli Suite (Pas de Six + Tarantella
Choreografie
August Bournonville
Muziek
Eduard Helsted - Napoli Suite - Pas de Six
Holger Simon Pauli - Tarantella

Fingers in the air - wereldpremière
Choreografie
Juanjo Arqués
Muziek
Scanner

In the Future
Choreografie
Hans van Manen
Decor, kostuum- en lichtontwerp
Keso Dekker
Muziek
David Byrne: In the future, Winter, The sound of business

Unboxing talent

ING is hoofdsponsor van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Bij haar zoektocht naar nieuw talent laat ING zich onder meer inspireren door de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Unboxing Talent serie belicht de reis naar de top van talenten in verschillende disciplines.

 

 

De Junior Company van Het Nationale Ballet wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

    wo 08 feb Theaterkrant

    ‘Meisner weet hoe hij ‘zijn’ junioren op hun best kan presenteren.’ - Francine van der Wiel