Nationale Opera & Ballet presenteert

Thema-avond | Tristan & Isolde Lezing door prof. Joep Leerssen

Deze productie was te zien in januari 2018

Tristan + Isolde: gedoemde geliefden

Tijdsduur 2:00

Pauzes 1

Verboden liefde, ridderlijke Kelten, hedendaagse gelieven: het thema van Tristan en Isolde blijft sinds de Middeleeuwse ridderverhalen rondspoken, ook in een eeuw waarin zelfs de erotiek digitaal en virtueel is geworden.

Dit seizoen brengt Nationale Opera & Ballet twee producties die geïnspireerd zijn op het beroemde liefdesverhaal: nadat in januari Wagners Tristan und Isolde te zien was, volgt in juni het ballet Tristan + Isolde van choreograaf David Dawson. Rondom deze voorstellingen programmeren we twee lezingen van de vooraanstaande cultuurhistoricus Joep Leerssen. De eerste lezing was op 17 januari bij te wonen. De tweede is op woensdag 23 mei.

Inspirerende liefde

 

Joep Leerssen belicht het verhaalthema van zijn middeleeuwse oorsprong tot de dag van vandaag. In de eerste lezing had Wagners Tristan und Isolde een centrale plaats; tijdens de tweede lezing zal Leerssen zich richten op het ballet.

De liefde als toverdrank, de liefde als hoogverraad, de liefde als dodelijke verslaving... hoe past dit thema in het genre van het dramatisch-narratieve ballet, en hoe spreken thema en balletvorm tot ons in een tijd van seksuele vrijheid, fluïditeit, gender-conflicten, en de virtualisering van relaties?

Deze avond biedt een boeiend vervolg op de eerste lezing, maar de voordracht is ook goed afzonderlijk te volgen.

Met prof. dr. Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letteren, Universiteit van Amsterdam.
Datum: wo 23 mei 2018
Gerelateerd aan de productie Tristan + Isolde, Het Nationale Ballet