Het Nationale Ballet presenteert

Dancing Diversity Black Achievement Month

Voorstelling voorbij

BAM: Dancing Diversity

Om jong talent van kleur te stimuleren de top van het klassieke ballet te bereiken, organiseert Het Nationale Ballet tijdens de Black Achievement Month (BAM) een foyeravond die volledig in het teken staat van diversiteit. Presentatie is in handen van de Amerikaanse Theresa Ruth Howard.

 

Programma

Naar de buitenwereld toe is het Nationale Ballet in de ogen van de zwarte gemeenschap een wit bastion. Toch is de afgelopen jaren veel veranderd. En alhoewel er nog een lange weg te gaan is, maken diverse dansers met een bi-culturele achtergrond deel uit van Het Nationale Ballet. Tijdens deze derde editie van Dancing Diversity richten we ons op de dansers van kleur die bij Het Nationale Ballet gedanst hebben. U krijgt onder meer met  videofragmenten een inkijkje in de geschiedenis van deze dansers bij het gezelschap en er wordt gekeken naar het heden en de toekomst. Ook worden er twee choreografieën gedanst:

The hard rocks will seem soft to us

Choreografie: Sedrig Verwoert
Danseres : Sebia Plantefève
Muziek: Franz Peter Schubert
Lied: Ave Maria

Embers

Choreografie: Ernst Meisner
Dansers: Sebia Plantefève en Davi Ramos
Muziek: Max Richter

 

 

Presentatie


 

De presentatie van Dancing Diversity is in handen van de Amerikaanse Theresa Ruth Howard.

Theresa Ruth Howard is de oprichter van MoBBallet.org, Memoirs of Blacks in Ballet. Via dit digitale platform wordt de bijdrage van zwarte artiesten aan de danskunst gedocumenteerd, gepresenteerd en gepromoot. Theresa Ruth Howard danste bij Dance Theater of Harlem en Armitage Gone! Dance en is journaliste, voor onder anderen Tanz (Duitsland), Opera America (Verenigde Staten) en Dance Magazine. Momenteel werkt Howard als diversiteitsconsultant om creatieve organisaties te helpen met het ontwikkelen en implementeren van inclusieve programma’s en diversiteitsbeleid. Zij spreekt met kunstenaars, directeuren en bestuursleden van ballet en opera over DEI (diversity, equity and inclusion) en de veranderende cultuur van beide klassieke vormen.

Let op! Dancing Diversity is volledig Engelstalig.

OPROEP

Dit event is inmiddels voorbij, maar het archiveren gaat door. Mocht u n.a.v deze Foyeravond nog foto's of andere documenten met ons willen delen dan kunt u deze opsturen naar Henrik Lillin, archivaris van Nationale Opera & Ballet; h.lillin@operaballet.nl

Black Achievement Month

De maand oktober is een inspirerende maand want deze staat - alweer voor de 4e keer - in het teken van BAM, de Black Achievement Month. BAM, georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zoomt een maand lang in op de kracht, rijkdom en bijdrage aan de Nederlandse samenleving van mensen van de Afrikaanse diaspora en werkt daarbij samen met verschillende partners waaronder Het Nationale Ballet. BAM is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.

BAM-agenda 2019:

BAM