Het Nationale Ballet presenteert

Gratis lezing Romeo en Julia door Joep Leerssen

Deze productie was te zien in oktober 2019

Locatie: foyer 2e balkon

Is liefde van alle tijden?

Is liefde van alle tijden? Romeo en Julia - dat lijkt wel het universele verhaal van geblokkeerde verliefdheid, minnepijn, begeerte en wanhoop… Het verhaal is sinds de Renaissance talloze malen bewerkt en het Romeo & Julia-koppel is -- letterlijk -- spreekwoordelijk geworden.

Maar waarom de Italiaanse, laat-middeleeuwse setting? Wat voor tragische liefdeskoppels waren er voordat Romeo en Julia beeldbeheersend werden? En wat zegt ons de bewerkings- en receptiegeschiedenis van dit "universele" en "tijdloze" thema over de manier waarop we in verschillende samenlevingen, en in verschillende periodes met het thema zijn omgesprongen?

Joep Leerssen, gezaghebbend literatuur- en cultuurhistoricus aan de Universiteit van Amsterdam neemt ons mee -- aan de hand van Toer van Schayks vormgeving van Rudi van Dantzigs choreografie, gebaseerd op die van Leonid Lavrovski op muziek van Prokofjev, naar het thema van Shakespeare -- op een verkenning van de wel zéér gelaagde aanwezigheid van Romeo en Julia in de Westerse cultuurgeschiedenis.

Lezing door Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letteren
naar aanleiding van de voorstelling Romeo en Julia van Het Nationale Ballet
Tijdstip: ma 14 oktober september 2019, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, foyer 2e balkon 
Toegang gratis, reserveren verplicht (via de knop bovenaan deze pagina)

 

 

Lezingen in Nationale Opera & Ballet

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Meer over de lezingen