Nationale Opera & Ballet presenteert

Lezingen Prikkelende beschouwingen

Wat geven opera en ballet ons te denken?

Welke denkbeelden, verlangens en idealen resoneren in de voorstellingen van Nationale Opera & Ballet? Hoe sluiten de grote opera’s en balletten aan bij actuele (levens-)vragen? En hoe ver rijken hun wortels in de cultuurgeschiedenis?

In het kort

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context en verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten. Het overkoepelende thema van de reeks valt samen met ons seizoensthema: verandering en verbazing. De lezingen vinden plaats in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet.

 

Eerstvolgende lezing

 

Ma. 3 februari
Nabucco: Verdi en het nationalisme

Wil Nabucco een bijbels verhaal vertellen of geeft de opera vooral uiting aan politieke sentimenten uit het negentiende-eeuwse Italië? Joep Leerssen over de opera waarmee Verdi doorbrak. 

Meer info en reserveren…

 

Overzicht van alle lezingen

productie spreker datum
Pagliacci / Cavalleria rusticana  Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 23-09-2019  
Romeo en Julia Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 14-10-2019
Die Walküre Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde do. 21-11-2019
Nabucco Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 03-02-2020
Frida   ma. 17-02-2020
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 23-03-2020
Die Frau ohne Schatten  

do. 07-05-2020

Carmen Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 25-05-2020
Rusalka Kasper van Kooten, muziekdramaturg ma. 08-06-2020
Beethoven Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde ma. 15-06-2020

 

NB

De lezingen zijn gratis toegankelijk. U kunt uw kaarten reserveren bovenaan deze pagina. De lezingen zijn zelfstandige activiteiten die los van de gerelateerde voorstelling bijgewoond kunnen worden. Daarnaast organiseert Nationale Opera & Ballet reguliere inleidingen die drie kwartier voorafgaand aan iedere voorstelling beginnen en die u voorbereiden op het bezoek van de specifieke productie. Meer informatie over onze inleidingen…

De lezingen worden mede mogelijk gemaakt door de vrienden van De Nationale Opera en de vrienden van Het Nationale Ballet.