De Nationale Opera presenteert

Black Achievement Month "De landen waarin ik woon barsten uit in archipels"

$ $
Voorstelling voorbij

Kunstenaars in hedendaagse opera- en muziektheater op zoek naar hun ‘routes’

Taal Hoofdzakelijk Engels

Uitzending | zondag 25 oktober om 18:00 uur

Op zondag 25 oktober is het World Opera Day. Om dit te vieren delen we de opname van het Black Achievement Month programma van De Nationale Opera, dat op 11 oktober heeft plaatsgevonden. De stream verschijnt hieronder op 25 oktober om 18:00 uur én op ons YouTube kanaal. Tune in!

De titel voor deze avond - De landen waarin ik woon barsten uit in archipels - is een citaat uit het werk van de Caribische filosoof Edouard Glissant (1928-2011). In dit panelgesprek laten we ons inspireren door zijn werk. De vraag luidt: Hoe verhouden opera en muziektheater in Europa zich tot de koloniale en gekoloniseerde anderen?

Vind het volledige programma hier

Vind het speciale BAM 2020 programmaboek hier

Het archipeldenken

Edouard Glissant verwijst, in zijn antwoord op de vraag wie wij zijn, niet naar hoe we geworteld of gebonden zijn aan een land. Hij gebruikt het beeld van een identiteit die vloeit en beweegt in het water. Net zoals eilanden die samen een archipel vormen. Zijn filosofie stelt de parochiale en provinciale opvattingen over identiteit radicaal ter discussie. Maar hij is er zich evenzeer van bewust dat de gewelddadige geschiedenis van het kolonialisme, van de slavernij en de uitbuiting, de relaties tussen mensen sterk heeft bepaald.

Geïnspireerd door Glissants 'archipeldenken', vragen we ons in dit panelgesprek af hoe opera en muziektheater in Europa zich verhouden tot de koloniale en gekoloniseerde anderen. Aan theatermakers en kunstenaars vragen we hoe ze daarmee omgaan. We gaan daarbij niet zozeer op zoek naar hun 'roots’ maar meer naar hun culturele ‘routes’. We willen weten hoe ze werken en hoe ze zich door hun cultuur verbonden en laten inspireren. Zeker komen daarbij ook de uitdagingen en dilemma’s in hun omgang met Europees muziektheater ter sprake.

Moderator

Sruti Bala - moderator van de avond

Panelleden o.a.

Gavin-Viano - regisseur, performer en choreograaf
Anthony Heidweiller - operamaker en bariton
Djuwa Mroivili - pianiste
Manoj Kamps - dirigent, theatermaker en componist (onder voorbehoud)
Neo Muyanga - componist, musicus en librettist (via video)
Katia Ledoux - mezzosopraan (via video)

Muziek

Met muziek van Nienke Nasserian
Percussie Demos Horn 
Piano Ben van Daal

Sruti Bala | Moderator

Sruti Bala is universitair hoofddocent Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksinteresse strekt zich uit van gebieden als participatie en community art tot artistiek activisme en feministische en postkoloniale theorieën in theater.

 

 

 

 

Panelleden

Gavin-Viano | Regisseur, performer en choreograaf

Gavin-Viano studeerde in de zomer van 2020 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Voor zijn afstudeervoorstelling Ach Mijn Wederhelft ontving hij recent de DNA Next Stimuleringsprijs. Gavin-Viano ensceneert kunstproducties met maatschappelijke urgentie. Zijn werk valt onder grass roots initiatieven; hij kaart bepaalde thematiek en problematiek aan die in zijn gemeenschap van hoog belang zijn. Het doel is om verandering, inzicht en/of herkenning teweeg te brengen. Nederlands theater toegankelijk maken voor zijn gemeenschap is tevens zijn missie. Hij maakt voor jong en oud, echter specifiek voor mensen zoals hij. Mensen die nooit een stem kregen in het theaterlandschap, mensen die zich niet welkom voelden in de cultuursector en mensen die zichzelf in geen enkele vorm terugzagen in westerse verhalen. Foto: Ruben Duipmans

Anthony Heidweiller | Operamaker en bariton

Anthony Heidweiller verbindt de opera met de geluiden en thema's van onze tijd. Migratie, (on)gelijkheid en het behoud van de aarde zijn terugkerende thema's in zijn werk. Zijn projecten zijn een vorm van praktijkgericht onderzoek naar de opera van de 21ste eeuw en de brug tussen de kunst en de maatschappij. Ook zoekt Heidweiller de verbinding met het onderwijs op alle niveaus, zoals de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, wetenschappers en het VMBO-onderwijs. Photo: Jelmer de Haas

Djuwa Mroivili | Pianiste

Djuwa Mroivili werd door pianodocenten als Caspar Vos en Meline Yeghoyan naar het conservatorium gecoacht, en studeert op dit moment in de laatste fase van haar bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Frank van de Laar. In haar muziekpraktijk zoekt Djuwa Mroivili naar manieren om systemen die een exclusieve klassieke muziektraditie in stand houden te ontmantelen. Educatie kan een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van een nieuwe, inclusieve muziektraditie. Sinds enkele maanden is Mroivili daarom bezig met het opzetten van een bestuursorgaan dat zich ArtEZ-breed inzet voor onderwijs waarin inclusie en diversiteit een centraal staan. Foto: Mona van den Berg

Neo Muyanga | Componist, musicus en librettist

Neo Muyanga (componist, musicus, librettist) werd geboren in Soweto. Neo schrijft muziekstukken voor kamer- en groot ensemble en koorliederen. Zijn operette, The Flower of Shembe (2012) kreeg lovende kritieken. Daarnaast maakt hij tournees als solist en als bandlid in verschillende samenstellingen. Neo was in 2008 mede-oprichter van het Pan African Space Station, een radiostation dat dient als evoluerende gastheer van cutting-edge Pan-Afrikaanse muziek en geluidskunst op het internet en op podia in Cape-Town en andere delen van de wereld. In 2019 was Neo te gast op het Opera Forward Festival. Lees hier een interview met hem. Foto: Artscape theatre

Manoj Kamps | Dirigent, theatermaker en componist

Manoj Kamps is een Nederlands-Sri Lankaanse queer dirigent, theatermaker en componist. Hen is thuis in een breed repertoire, variërend van barok tot cutting-edge hedendaags.

Katia Ledoux | mezzosopraan

Katia Ledoux was born in Paris but moved to Austria as a child. In 2008, she received the first prize at the Austrian Prima la Musica competition for young singers and has since been awarded many prizes in international singing competitions, most notably the Dutch Press Prize of the 2018 International Vocal Competition in ’s-Hertogenbosch. Currently, Katia Ledoux is a member of the opera studio at the Zurich Opera House. In 2019 the young mezzo-soprano made her début at the DNO as Geneviève in "Pelléas et Mélisande" and will be back this season as Mary in "Der fliegende Holländer".

J'Nai Bridges

De Amerikaanse mezzosopraan J’Nai Bridges studeerde aan het Curtis Institute of Music en The Manhattan School of Music. Na haar afstuderen ontwikkelde ze zich verder bij het Ryan Opera Center van The Lyric Opera of Chicago. Sindsdien is haar ster internationaal rijzende, onder meer vanwege haar “rich, dark, exciting sound”. In 2019 zong zij bij DNO de rol van Josefa Segovia in Girls of the Golden West en in 2020 zou zij de titelrol in Carmen vertolken, een voorstelling die wegens de lockdown helaas niet doorging. Wél keert ze later dit seizoen bij ons terug als Giovanna Seymour in Anna Bolena. Foto: Todd Rosenberg

Boodschap van Katia Ledoux
Beluister hier welke tips Katia haar jongere zelf geeft om zich als zwarte operazangeres te bewegen in de operawereld.

 

 

 

 

Muziek

Nienke Nasserian Nillesen | Sopraan en klassiek muziektheatermaker

Sopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian Nillesen is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Master of Music Muziektheater Klassiek van het Fontys Conservatorium in Tilburg. Met haar voorstelling MASAI, geregisseerd door Naomi van der Linden, won ze in augustus 2016 de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard. Daarnaast zingt Nienke Nasserian regelmatig als solist tijdens concerten met verschillende (symfonie)orkesten, ensembles en koren. Ze vertolkt een breed scala aan klassiek repertoire.

 

 

Black Achievement Month

De maand oktober is een inspirerende maand want deze staat - alweer voor de 5e keer - in het teken van BAM, de Black Achievement Month. BAM, georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zoomt een maand lang in op de kracht, rijkdom en bijdrage aan de Nederlandse samenleving van mensen van de Afrikaanse diaspora en werkt daarbij samen met verschillende partners waaronder Het Nationale Ballet. BAM is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.

 

Bezoek de website van BAM

 


Bekijk meer online voorstellingen