Geluid, video en communicatie

Geluid
Nationale Opera & Ballet heeft een zaaldekkende geluidsinstallatie en een podiumdekkend monitorsysteem. Voor speciale effecten is er een vijfkanaals ambiosysteem met luidsprekers in het zaalplafond en in de zaalwanden. Alle instellingen kunnen per voorstelling digitaal worden opgeslagen. De installatie kan zowel vanuit de geluidscabine, achteraan op het eerste balkon, als vanuit de zaal worden bediend. NO&B beschikt daarnaast over een systeem voor elektro-akoestiek.

Een tekening van de luidsprekerposities

Projectie
NO&B is uitgerust om grootbeeld videoprojectie te realiseren. Op vaste punten is een infrastructuur voor video en data beschikbaar.

Video
In NO&B kunnen professionele digitale meercamera en meersporen opnamen tbv CD / DVD of internet worden gemaakt.

Communicatie
De inspiciëntenlessenaar bevindt zich vooraan op het rechter zijtoneel. Vanaf de lessenaar kan een groot aantal functies van het communicatiesysteem worden bediend: een uitgebreid oproep- en meeluistersysteem voor artiesten en technici, aparte intercomsystemen voor belichtingsdienst en toneeldienst en een geïntegreerd systeem.Er is tevens een videocommunicatiesysteem met een totaalbeeld van het toneel, een infrarood totaalbeeld van het toneel en een beeld van de dirigent. NO&B maakt gebruik van draadloze digitale intercoms (ruim 40 stuks) over zeven lijnen.