Toneel

Het theater wordt zowel door De Nationale Opera als door Het Nationale Ballet bespeeld. Dit betekent dat bijvoorbeeld overdag op het toneel een repetitie voor de ene productie plaatsvindt en ’s avonds een voorstelling van een andere productie. Dit is mogelijk doordat er naast en achter het hoofdtoneel nog drie tonelen te gebruiken zijn. 

Het hoofdtoneel is 22 meter breed en zestien meter diep. Het zij-, achter- en montagetoneel omvatten elk ruim driehonderd vierkante meter. Het hoofdtoneel is uitgerust met vijf hefpodia (liften) van 16,20 meter breed en 2,70 meter diep. Deze kunnen 3,05 meter omhoog en 3,05 meter omlaag gebracht worden en ze kunnen tot tien procent schuin afgesteld worden. Voor ballet wordt op de hefpodia een verende vloer gelegd.

Voor de verplaatsing van decors dienen zweefwagens die dezelfde afmetingen hebben als de hefpodia en die in het hoofdtoneel en in het montagetoneel verzonken kunnen worden. Op deze manier kan maximaal 30.000 kg aan decor worden verplaatst. Voor het horizontale transport wordt vaak gebruikgemaakt van zogenoemde ‘automated guided vehicles’. Deze computergestuurde aandrijvingen zijn ingebouwd in de zweefwagens en kunnen ook in decorelementen worden geplaatst.

Het hoofdtoneel beschikt verder over een uitgebreide hijsinstallatie met 92 elektrische trekken, vier zijtrekken, drie sluiertrekken, twee zaaltrekken, 45 punttrekken en achttien twee-tons lieren. De toneelmachinerie wordt met één centraal computersysteem bediend vanaf mobiele besturingscomputers. De lichtcabine is achter het eerste balkon te vinden. De lichtoperator bedient vanaf hier zo’n 1.000 schijnwerpers waarvan bijna 100 volledig op afstand bewogen kunnen worden.

Techniek is een belangrijke afdeling binnen Nationale Opera & Ballet. De afdelingToneel zorgt ervoor dat alles op en rond het toneel functioneert en dat de decors worden opgebouwd en weer afgebroken. De onderhoudsdienst ziet erop toe dat de technische apparatuur optimaal werkt. De afdeling Belichting is verantwoordelijk voor de belichting en videoprojectie en de afdeling Audio, video en media zorgt voor beeld- en geluidsopnamen ten behoeve van TV en online media.

 

 

enkele downloads m.b.t.het toneel: 

maten en specificaties van het toneel

een plattegrond

een doorsnede

Voor het aanvragen van dwg tekeningen kunt u bellen met nummer +31(0)205518094 of een email sturen naar:

tekenkamer@operaballet.nl

Voordoek
Het voordoek is van rood fluweel en kan Grieks open of in Wagner, op variabele snelheid. Het voordoek wordt bediend vanaf het voortoneel rechts. Voor het brandscherm hangt een effen violetkleurig sierdoek dat alleen Grieks open kan.

Voorzieningen
NO&B beschikt over een ‘harde’ afstopping bestaande uit acht poten (vier stel aluminium trussframes bespannen met zwarte wollen stof), ‘zachte’ wollen friezen en poten en diverse standaard doeken, gazen en plastics.
Hulpmiddelen als hoogwerkers, ladders, heftrucks zijn aanwezig.

Orkestbak
De orkestbak bestaat uit drie liften.

  • oppervlak middenlift         60 m2
  • linker/rechter lift          12,5 m2
  • bereik ten opzichte van toneelniveau           -3.67 m tot +0.40 m

De orkestruimte onder het voortoneel, bedraagt circa 65 m2. Deze ruimte kan afgeschermd worden met houten schotten die aan de toneelrand gehangen worden. Wanneer de orkestbak op orkestniveau staat, wordt over de bak een veiligheidsnet gespannen.

Laden/lossen
De ingang van het truckdok is aan het Waterlooplein, naast de artiesteningang (nr. 22). Er is binnen plaats voor twee trailers. Er zijn in hoogte verstelbare laadperrons. Maximale hoogte trailer: 4.00 m Perronhoogte: 1.26 m Het truckdok biedt geen langdurige parkeergelegenheid voor trailers. Er is een elektrische vorkheftruck met een maximale capaciteit van 1500 kg beschikbaar.