GOUD VOOR JESSICA XUAN TIJDENS DE INTERNATIONALE BALLETCOMPETITIE IN VARNA

Jessica Xuan, danseres bij Het Nationale Ballet, heeft de gouden medaille gewonnen tijdens de Internationale Balletcompetitie in Varna, Bulgarije. De tweejaarlijkse balletcompetitie die twee weken duurt en waaraan 150 dansers uit 40 landen deelnemen, wordt ook wel de ‘Olympiade van het ballet’ genoemd. Met haar winst schaart Jessica Xuan zich in een rij van illustere winnaars als Mikhail Baryshnikov, Sylvie Guillem, Vladimir Vasiliev, Natalia Makarova, Aurelie Dupont en Eva Evdokimova.

De gouden, zilveren en bronzen medaillewinnaars voor de vrouwen en mannen werden bekendgemaakt tijdens de slotavond van de 28ste editie van de competitie in het openluchttheater in Varna. Jessica won de gouden medaille nadat ze zich in twee weken tijd door drie competitierondes had gedanst. Uiteindelijk haalde ze met drie andere ballerina’s de finale. Gedurende de hele competitie danste Jessica drie pas de deux uit de klassiekers Het Zwanenmeer, Giselle en The Sleeping Beauty en twee moderne balletten: Embers van Ernst Meisner en Step Addition van Sebastien Galtier.

De Internationale Balletcompetitie in Varna is de oudste balletcompetitie ter wereld en wordt sinds 1964 iedere twee jaar gehouden. De competitie duurt twee weken en bestaat uit drie ronden waarin dansers die de finale halen in totaal vijf verschillende balletten moeten dansen, drie klassieke werken en twee moderne balletten. Er nemen 150 dansers deel uit 40 verschillende landen. Door de lengte van de competitie, het internationale deelnemersveld en de toekenning van gouden, zilveren en bronzen medailles wordt de competitie ook wel de Olympiade van het ballet genoemd. Vele winnaars van de competitie groeiden uit tot latere wereldsterren. Huidige juryvoorzitter van de competitie is Vladimir Vasiliev. Voor meer informatie over het festival: https://varna-ibc.org/

Jessica Xuan
De in Beijing, China, geboren Jessica Xuan (24) verhuisde op haar vijfde naar Toronto, Canada, en begon op haar elfde met haar balletopleiding. Ze studeerde onder andere aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en in 2013 voegde ze zich op negentienjarige leeftijd, bij de eerste lichting van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Sinds 2014 is ze lid van Het Nationale Ballet en maakt snel promotie. Dit jaar werd ze bevorderd tot Grand Sujet na haar debuut als Aurora in The Sleeping Beauty.
Jessica heeft naast  haar ballet carrière een food, fashion & lifestyle blog: A Little Coco Time.  http://www.alittlecocotime.com/

Jessica stond ook centraal in een van de afleveringen van de reality serie Bloed Zweet en Blaren, de mensen van Het Nationale Ballet uitgezonden door AvroTros in 2014: https://www.npostart.nl/bloed-zweet-en-blaren/12-04-2014/AVRO_1657618