Nieuw seizoen, nieuwe gezichten

Eerste solisten

Balletdanser James Stout is, direct na afloop van de première van zijn debuut als Tristan in David Dawsons Tristan + Isolde, bevorderd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. De Canadees-Britse James Stout (Calgary) raakte geïnteresseerd in dans door de Argentijnse tangodansclub van zijn ouders. Al jong schoot hij als danspartner te hulp tijdens de milonga’s (dansavonden), daarna nam hij lessen in onder meer ballroom en ballet. Op zijn dertiende belandde hij op de School of Alberta Ballet. Het laatste jaar van zijn opleiding volgde James aan The Royal Ballet School in Londen. Hij danst sinds 2007 bij Het Nationale Ballet, sinds augustus 2012 als tweede solist is innam. James behaalde de finales van balletcompetities in Varna, Hong Kong en Beijing, en danste eerder hoofdrollen in onder andere Mata Hari (Rudolph McLeod), Notenkraker & Muizenkoning (Notenkraker), Giselle (Hilarion), Romeo et Juliette (Romeo), La Dame aux Camélias (Armand Duval) en in balletten van Artistic Associate David Dawson.

Een andere nieuwe eerste solist – en bovendien een nieuw gezicht – is Constantine Allen (VS). Hij groeide op in Hawaï. In 2007 won hij de bronzen medaille bij de junioren én een studiebeurs aan de Kirov Ballet Academy, tijdens Youth American Grand Prix finales in New York. In 2010 vervolgde hij zijn studie aan de John Cranko Schule in Stuttgart. In 2011 won hij de Grand Prix tijdens de Tanzolymp competitie in Berlijn. Na zijn afstuderen in 2012 voegde hij zich bij het Stuttgart Ballet als lid van het corps de ballet. Zes maanden later werd hij al bevorderd tot half-solist en in 2014 volgde zijn promotie tot eerste solist. In 2017 voegde hij zich bij Les Grands Ballets des Canadiens.

Zoals gebruikelijk verlieten ook enkele dansers ons gezelschap om elders of anderszins hun loopbaan voort te zetten, waaronder Megan Zimny Kaftira, Roman Artyushkin, Matthew Pawlicki, Sebastien Galtier en Chanquito van Hoeve.

Promoties:

Luiza Bertho en Daniel Montero, Daniel Robert Silva zijn bevorderd tot coryphées.

Daarnaast zijn gepromoveerd naar het corps de ballet:
Melissa Chapski
Khayla Fitzpatrick
Priscylla Gallo
Salome Leverashvili
Timothy van Poucke
Rafael Valdez

Van de Junior Company naar Het Nationale Ballet als élève:
Ines Marroquin
Fabio Rinieri
Michele Esposito

Nieuw:

Corps de ballet
Pascal Johnson

Junior Company
Kira Hilli
Wenjin Guo
Bela Erlandson
Sander Baaij
Alejandro Zwartendijk
Amber Ray
Dingkai Bai
Lorenzo Collatuzzo
Lore Zonderman

Bekijk het overzicht van alle dansers:

tableau

Op de foto: Ted Brandsen bevordert James Stout tot 1e solist na diens debuut als Tristan.