HOOGSTE WAARDERING OOIT VOOR HET NATIONALE BALLET IN CRITICS CHOICE 2018

De jaarlijst over het internationale dansseizoen 2017-2018, de Critic’s Choice, van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe is gepubliceerd. Het Nationale Ballet scoort hoog met in totaal drieëntwintig eervolle vermeldingen. Drie meer dan in de vorige editie uit 2017.

Het Nationale Ballet krijgt voor het derde jaar op rij een vermelding als Company of the year. Eerste soliste Anna Ol en voormalig eerste solist Marijn Rademaker ontvingen beide een vermelding in de categorie Best dancer of the year. De jury sprak over Anna Ol in haar rol in 5 Tango’s van Hans van Manen en als de “ultieme Aurora” in The Sleeping Beauty: “Ze combineert op sublieme wijze techniek, muzikaliteit en acteervermogen.” Marijn Rademaker was in “totale eenheid” met Hans van Manens Déjà Vu: “De meest adembenemende en geladen uitvoering van het jaar.” aldus de jury. Directeur Ted Brandsen ontving opnieuw tweemaal een vermelding in de categorie Best director of the year.

In de categorieën Outstanding performance by a female and male dancer zijn er vermeldingen voor maar liefst tien dansers van Het Nationale Ballet. Eerste solisten Maia Makhateli en Sasha Mukhamedov ontvingen een dubbele vermelding. Overige vermeldingen waren er voor eerste solisten Igone de Jongh, James Stout, Daniel Camargo, Young Gyu Choi en Marijn Rademaker. Ook tweede solist Edo Wijnen, coryphée Pascalle Paerel en corps de ballet danser Timothy van Poucke worden geëerd voor hun prestaties. In de categorie New name to watch zijn er vermeldingen voor Timothy van Poucke en Daniel Silva en voor dansers/choreografen Milena Sidorova en Clothilde Thran Phat.

De balletten Last Resistance van Annabelle Lopez Ochoa in samenwerking met zangeres Wende en Tristan + Isolde van associate artist David Dawson ontvingen vermeldingen in de categorie Best première.

De Critic’s Choice 2018 is samengesteld door een 14-koppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser van het seizoen, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap van het seizoen, beste directeur van het seizoen en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.

Fotocredit header: Anna Ol in The Sleeping Beauty
Fotograaf: Marc Haegeman