DAMIÀ CARBONELL NICOLAU AANGESTELD ALS HOOFD ARTISTIEKE ZAKEN DNO

De directie van De Nationale Opera (DNO) is verheugd te kunnen meedelen dat met ingang van januari 2019 Damià Carbonell Nicolau is benoemd tot hoofd Artistieke Zaken van De Nationale Opera. Hij volgt Jesús Noriega Iglesias op, die deze functie sinds mei 2012 bekleedt.

Damià Carbonell is sinds november 2013 verbonden aan het Teatro Real in Madrid als adjunct artistiek directeur. Samen met artistiek directeur Joan Matabosch is hij hier onder meer verantwoordelijk voor de casting en programmering.

Damià Carbonell over zijn nieuwe functie: ‘Na 12 jaar in de Spaanse operawereld gewerkt te hebben, kijk ik uit naar deze nieuwe uitdaging in Amsterdam. De Nationale Opera behoort tot de belangrijkste operagezelschappen wereldwijd en creëert, produceert en presenteert producties van de hoogste kwaliteit. Ik ben heel erg blij met de kans om onderdeel te worden van het team van DNO. En ik kijk er naar uit om met mijn ervaring in operamanagement en casting bij te dragen aan hun succes. Ik weet zeker dat het een fantastisch avontuur gaat worden.’

Directeur Sophie de Lint van De Nationale Opera: ‘Ik ben heel blij dat Damià Carbonell het team van Nationale Opera & Ballet komt versterken als ons nieuwe Hoofd Artistieke Zaken van DNO. Als adjunct artistiek directeur bij Teatro Real in Madrid heeft hij veel ervaring op het gebied van casting, planning en budgettering. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een geweldige aanwinst voor het gezelschap zal zijn en kijk er naar uit om met hem samen te werken.'

Biografie 
Damià Carbonell Nicolau (1977) studeerde piano en muziektheorie aan het Conservatorium van Barcelona. Ook studeerde hij cultuurmanagement en muziekindustriemanagement aan Universiteit Pompeu Fabra van Barcelona. Hij begon zijn carrière in 2004 als coördinator culturele activiteiten bij de Stichting Vrienden van het Liceu. In 2006 startte Carbonell Nicolau bij de afdeling Artistieke Zaken van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona, waar hij in 2011 benoemd werd tot adjunct artistiek directeur. Sinds november 2013 is hij werkzaam als adjunct artistiek directeur bij het Teatro Real in Madrid.

Foto: Ariadni Kalemis