Recensie Opera: Girls of the Golden West

In gold we trust.

Van deze uitspraak heb je vast weleens gehoord, maar in 1850 was dit de realiteit voor veel mensen. Iedereen is bezeten van geld verdienen en rijk worden, vrouwen vertrouwen erop dat hun mannen naar California gaan en terugkomen met bakken vol goud. Het verhaal speelt zich af in de kampen van de mijnwerkers van Rich Bar en Downieville in de Siera Nevada tijdens de Californische goldrush.

Het stuk volgt de vastberaden Dame Shirley, en laat de harde mannenwereld van goudzoekers door de ogen van een vrouw zien. Zij komt met haar man, Dr. Fayette, naar de Rich Bar. Dr. Fayette komt om daar om gewonde mijnwerkers helpen. Als hij er niet is, krijgt ze bezoek van Ned Peters, een Afro-Amerikaanse cowboy. Hij heeft haar ooit geholpen om in Rich Bar te komen, toen ze van haar paard was gevallen. Wat Dame Shirley niet weet, is dat Ned eigenlijk een voortvluchtige slaaf is.

Dr.Fayette en Dame Shirley verblijven in het Empire Hotel, waar ze Ah Sing, een Chinese prostituee, ontmoeten. Ook ontmoeten ze Joe Cannon, die in een van de mijnen werkt. In het Empire Hotel verblijft ook een Mexicaans stel- Josefa Segovia en Ramón- zij zijn geheime geliefdes.
Alles loopt op rolletjes, maar als de belofte van goud zijn glans begint te verliezen, slaat opgekropte teleurstelling om in radicale vijandigheid. Independence Day vormt de gewelddadige, racistische climax.

Zelf vind ik dit een van de mooiste opera’s die ik in mijn leven heb gezien. Het is een erg moderne opera met veel elementen uit het heden. De opera in het Engels gezongen. Zo kan je de voorstelling goed volgen door gewoon te luisteren en hoef je niet alles mee te lezen, wat ik zelf erg prettig vind.
Het decor en de kostuums zijn toepasselijk voor 1850, waardoor het tijdsbeeld sterk naar voren komt. Het decor verandert veel tussen de verschillende scènes en aktes. Dit zorgt voor veel afwisseling, wat je aandacht weet vast te houden.

Door: Benthe Spin, Spektakelaar