Synopsis pagliacci / cavalleria rusticana

De proloog verschijnt op het podium en waarschuwt dat wat we gaan zien en horen een poging is om afstand te nemen van de traditionele manier van presenteren van opera’s.

PAGLIACCI

Een groep acteurs onder leiding van Canio arriveert en wordt begroet door een enthousiast publiek dat hoopt hen te kunnen zien spelen later die avond.

Achter de schermen wijst Nedda, de vrouw van Canio, de acteur Tonio, die op haar verliefd is, opnieuw af. Woedend zweert Tonio dat hij wraak zal nemen. Hij luistert Nedda af die haar geliefde Silvio belooft dat ze de theatergroep zal verlaten na de voorstelling van die avond en met hem zal weglopen. Tonio waarschuwt Canio. Hij verrast het koppel, maar Silvio slaagt er in weg te lopen. Wanneer Canio Nedda bedreigt als ze weigert de naam van haar geliefde bekend te maken, komen Tonio en Peppe, een andere acteur, ertussen.

Canio moet zich voorbereiden op zijn rol als bedrogen echtgenoot, een rol die hij nu ook in het echte leven vervult.

Het publiek, waaronder Silvio, arriveert en de komedie begint. Nedda speelt de rol van Colombina die haar nietsvermoedende echtgenoot Pagliaccio (Canio) bedriegt, met de mooie Arlecchino (Peppe), terwijl de dwaze knecht Taddeo (Tonio) wordt bespot om zijn pogingen Colombina te verleiden. De handeling op het toneel en het echte leven weerspiegelen elkaar alsmaar meer, tot Canio vergeet welke rol hij speelt en eerst zijn vrouw en dan haar geliefde neersteekt. De komedie is afgelopen.

 

CAVALLERIA RUSTICANA

Turridu was verliefd op Lola, maar na zijn terugkeer uit zijn militaire dienst, ontdekte hij dat ze getrouwd was met Alfio. Als reactie begint hij een relatie met Santuzza. Maar Turridu raakt haar snel moe en begint in het geheim opnieuw een relatie met Lola. Santuzza vermoedt dat Turridu haar ontrouw is, en ondervraagt eerst zijn moeder, Mamma Lucia, die zegt dat ze niet tussenbeide kan komen, en dan Turridu zelf. Ze smeekt haar geliefde naar haar terug te keren, maar Turridu weigert in te gaan op haar jaloerse smeekbeden. Hij bedreigt haar en stoot haar af. Uit wraak vertelt Santuzza aan Alfio wat Lola en Turridu achter zijn rug om uitspoken. Alfio confronteert Turridu hiermee en het komt tot een duel. Turridu wordt gedood.