Russische prijs voor Tsygankova en Wörtmeyer

Anna Tsygankova, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, heeft de Grand Prix van het Dance Open Festival 2014 in Sint Petersburg (Rusland) gewonnen. Remi Wörtmeyer, eerste solist, kreeg de Publieksprijs, die hij deelt met de Cubaanse danser Joël Carreno. De prijzen werden overhandigd tijdens de afsluitende gala-avond van het Dance Open Festival op maandag 28 april 2014.

De Grand Prix, die naar de meest indrukwekkende danser of danseres van de avond en van het festival uitgaat, werd door de jury unaniem aan Anna Tsygankova toegekend.  De prijs wordt niet elk jaar uitgereikt. Tsygankova opende de gala-avond met Matthew Golding en danste de pas de deux Delibes Suite van José Martinez. Het was voor het eerst dat zij dit werk danste. Publieksprijs-winnaar Wörtmeyer had speciaal voor het festival een door hemzelf gedanste solo gemaakt.

Dance Open Festival
Het festival is in Rusland het grootste en meest populaire op het gebied van ballet. Het Nationale Ballet was te gast op het festival, en danste in het Alexandrinsky Theater op zondag 27 april een programma dat was gewijd aan werken van Hans van Manen: Dances With Harp, Trois Gnossiennes, Variations for Two Couples, Solo en Corps.

Meer dan 30 topdansers van grote internationale gezelschappen, afkomstig van onder meer het Bolshoi Ballet (Moskou, Rusland), Marijinski Ballet (Sint Petersburg, Rusland), The Royal Ballet (Londen, Engeland), Berlin Ballett (Berlijn, Duitsland), English National Ballet, het American Ballet Theatre (New York City, Verenigde Staten) en Het Nationale Ballet namen deel.

De jury bestond uit directeuren en vertegenwoordigers van grote internationale balletgezelschappen, internationale ballet- en danscompetities en gerenommeerde choreografen. De jury stond onder voorzitterschap van de Nederlandse choreograaf Hans van Manen, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. De jury kende prijzen toe voor respectievelijk meest expressieve en meest virtuoze danser en danseres, beste duet koppel en de Grand Prix van het Festival.