Het Nationale Ballet op Lowlands Festival 2014

FORCES OF MOVEMENT

Het Nationale Ballet op Lowlands Festival 2014

Het Nationale Ballet keert deze zomer terug op Lowlands. Na het succesvolle optreden in 2011 treedt Nederlands grootste dansgezelschap nu opnieuw aan op het festival, nu met het programma Forces of Movement.

Corps
In Corps (1985), een ballet van de Nederlands grootmeester Hans van Manen vormen twaalf mannen een hechte groep. Twaalf stoere mannen in korte, zwarte tunieken. Maar drie vrouwen verstoren de harmonie.

Ballet 101
De Canadese choreograaf Eric Gautier gebruikte de traditionele balletposities voor een humoristische ‘crash course’ in klassiek ballet. Eerst toont hij de posities in hun gebruikelijke volgorde, daarna mixt hij ze met een flinke knipoog door elkaar. Een uitdagende solo.

Het Zwanenmeer – Zwarte Zwaan - pas de deux
Het Zwanenmeer
(1877) van de choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov op de betoverende muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski geldt als een van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre en vormde twee jaar geleden het vertrekpunt voor de film Black Swan. De pas de deux van de Zwarte Zwaan is een spectaculaire staaltje van pure virtuositeit en expressiviteit.

Klik op de foto om de trailer te bekijken: