Sieb Posthuma overleden

Sieb Posthuma overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is zondag 3 augustus 2014 illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma overleden. Hij werd 54 jaar. Posthuma ontwierp in 2008 de decors en kostuums voor de balletvoorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet.

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet, namens directie en medewerkers van Nationale Opera & Ballet: ‘Wij zijn diep getroffen door het overlijden van Sieb Posthuma. We hebben Sieb tijdens de bijzondere samenwerking rond de succesvolle productie Coppelia leren kennen als een inspirerend kunstenaar en een fijn mens. We zullen hem heel erg missen. Ons medeleven gaat uit naar Ton, familie en vrienden.’

Persquotes Coppelia
‘Dit klassieke ballet uit 1870 heeft een flitsende make-over ondergaan, met Posthuma als plastisch chirurg’ – De Volkskrant

‘Fantastische beelden’ – De Telegraaf

‘Coppelia oogt overdonderend’ – NRC Handelsblad

Een beeldfragment uit Coppelia.

Biografie
Sieb Posthuma (Rotterdam, 1960) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Midden jaren negentig begon Posthuma met het illustreren van (prenten)boeken. In 2001 verscheen zijn eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn eigen foxterriër Rintje. In dat jaar begon hij voor NRC Handelsblad met een wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje. Er volgden meer prentenboeken en bundels met voorleesverhalen en ook theatervoorstellingen over Rintje, die hij maakte met Ton Meijer.

Met prinses Laurentien werkte Posthuma aan een reeks boeken over Mr Finney en met Ted van Lieshout maakte hij diverse prentenboeken. Met Marjet Huiberts ontwikkelde hij de serie over Aadje Piraatje, en ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem Alexander in 2013 maakte hij met Francine Oomen het boekje Wat zou jij doen als je koning was?.

Posthuma’s werk is uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Brazilië, Italië, Denemarken en Duitsland en werd in binnen- en buitenland tentoongesteld.

Voor de kinderboeken Rintje (in 2002) en Peter en de Wolf (in 2005) kreeg Sieb Posthuma van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. In 2007 ontving hij een Zilveren Penseel voor Feodoor heeft zeven zussen. In 2009 kreeg hij het Gouden Penseel voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan, een bundel dierenfabels. In 2012 ontving hij een Vlag en Wimpel voor Aadje Piraatje en won hij opnieuw een Gouden Penseel, voor de illustraties in Een vijver vol inkt, een selectie uit de kindergedichten van Annie M.G. Schmidt.

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag is momenteel een overzichtstentoonstelling van het werk van Sieb Posthuma te zien. In 2013 verscheen over hem de biografie Van toen, tot hier, en nu verder.

(Bron: De Volkskrant)

Portretfoto Sieb Posthuma: Doris Poklekowski
Scènefoto Coppelia: Angela Sterling​