Zwanen voor Het Nationale Ballet

De Gouden Zwaan is een oeuvreprijs die slechts incidenteel wordt toegekend. ‘Elegant, gracieus en enorm gepassioneerd. (…) Zij was de eerste Russische soliste met faam die de overstap maakte naar Nederland. Met haar aanwezigheid heeft ze heel veel betekend voor Het Nationale Ballet en voor de Nederlandse dans’, zei juryvoorzitter Anita van Dolen tijdens de uitreiking van de Zwanen tijdens de Nederlandse Dansdagen, zondag 4 oktober 2014 in Maastricht. Larissa Lezhnina ontving de prijs, een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk, uit handen van juryvoorzitter Anita van Dolen.

Larissa Lezhnina als Raymonda in haar afscheidsvoorstelling Ballerina. Foto: Angela Sterling.

Larissa Lezhnina danste twintig jaar als eerste soliste bij Het Nationale Ballet. In mei 2014 beëindigde ze officieel haar indrukwekkende carrière bij Het Nationale Ballet, maar in december 2014 keert Larissa  tijdelijk terug bij het gezelschap, als stiefmoeder in het sprookjesballet Cinderella van Christopher Wheeldon.Larissa won eerder de Alexandra Radius Prijs 2006 en werd in 2010 geëerd met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds ’79. In december 2014 keert Larissa tijdelijk terug bij het gezelschap, als stiefmoeder, in het sprookjesballet Cinderella van Christopher Wheeldon.

‘Een prachtig zuiver duet (…) Romance blinkt uit in een eenvoud die de hand van een meester verraadt.’ Choreograaf Ton Simons creëerde Romance voor het programma Dutch Doubles. Deze Zwaan werd uitgereikt door Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, aan Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet en aan choreograaf Ton Simons.

Voor Romance werkte Ton Simons samen met fotografe Rineke Dijkstra. ‘De grote mate van oprechtheid en eenvoud die Dijkstra altijd hanteert, vertaalde Simons naar een prachtig zuiver duet. Op de klanken van Mozarts Pianoconcert in d-moll, deel 2, Romance, creëert hij in de toeschouwer een stilte die niet leeg is, maar oorverdovend. Romance blinkt uit in een eenvoud die de hand van een meester verraadt,’ aldus het juryrapport.

Juanjo Arqués, gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet, ontving een nominatie voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. De prijs is bedoeld voor jonge choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd, maar geen structurele subsidie ontvangen. Arqués maakte dit jaar onder meer Roulette, eveneens voor Dutch Doubles. De jury was onder de indruk van hem, evenals van de gedrevenheid van de andere twee genomineerden: ‘Bevlogen choreografen met sterke ideeën en beelden, klaar voor hun volgend werk.’ Deze prijs ging uiteindelijk naar choreografe Cecilia Moisio.

Zwanen
De Zwanen, ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Deze belangrijke dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden jaarlijks tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen uitgereikt in de categorieën 'meest indrukwekkende dansprestatie' en 'meest indrukwekkende dansproductie'. De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en hoeft niet jaarlijks te worden uitgereikt.

Nederlandse Dansdagen