Marijn Rademaker nieuwe eerste solist

Rademaker maakte zijn overstap naar het grootste balletgezelschap van Nederland bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door. Marijn Rademaker is de eerste Nederlandse danser in de rang van eerste solist, sinds Boris de Leeuw in 1995 promoveerde tot eerste solist.

Marijn maakt in februari 2015 zijn debuut bij Het Nationale Ballet in het programma Jewels van George Balanchine. Zijn eerste grote dragende rol is voorzien in La Dame aux Camelias. Hij was eerder dit seizoen en in 2013-2014 te zien als gastsolist in het Gala van Het Nationale Ballet.

Bekijk hier het item uit De Wereld Draait Door terug:

Marijn Rademaker:
“Ik ben ontzettend blij om, na bijna 15 jaar Stuttgarter Ballett, in Nederland en Het Nationale Ballet te komen dansen. Na een aantal keren als gastsolist bij Het Nationale Ballet heb ik gemerkt dat ik Nederland heel erg mis en dat ik me bij het gezelschap ontzettend thuis voel. Bovendien verheug ik me zeer op John Neumeiers meeslepende meesterwerk La Dame aux Camélias en Chroma van Wayne McGregor, voor mij twee ‘oude’ bekenden. Maar ook kijk ik uit naar nieuwe uitdagingen die dit gezelschap voor me in petto heeft zoals Jewels, de vele nieuwe wereldpremières en natuurlijk de werken van onze eigen meester Hans van Manen!”

La Dame aux Camelias

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:
“Ik ben zeer verheugd met de komst van Marijn Rademaker naar Het Nationale Ballet. Hij is zonder twijfel de beste klassieke Nederlandse danser ter wereld van dit moment. Hij is een indringende danser die het publiek in vervoering weet te brengen door een bijzondere combinatie van sublieme klassieke ballettechniek, een grote dosis intuïtieve muzikaliteit en een bijzonder charisma. Het maakt van Marijn niet alleen een gedroomde balletprins maar ook een sublieme vertolker van het neoklassieke en moderne balletrepertoire.”

“Toen Marijn zich enkele jaren geleden als gastsolist aan Het Nationale Ballet bond wees niets er op dat hij zich permanent aan ons gezelschap zou willen verbinden. Dat hij nu definitief voor Nederland kiest en naar Het Nationale Ballet komt, is grote winst voor de danskunst in Nederland en in het bijzonder voor Het Nationale Ballet.“

Biografie Marijn Rademaker

Foto: Roman Novitzky