New Moves 2015

Danseressen Krista Ettlinger en Joanna Mednick zijn razend druk met de organisatie van New Moves. Het tweetal steekt haast al hun vrije tijd in de productie, om op 3 en 4 juli spectaculair uit te kunnen pakken.

Bijna elk jaar vindt New Moves plaats, een voorstelling die geheel bedacht en gemaakt is door de dansers van Het Nationale Ballet. Ze bedenken niet alleen hun – vaak eerste – eigen choreografieën, ook zorgen ze zelf voor kostuums, belichting, en alles wat er verder bij de productie komt kijken. De drijvende krachten achter de New Moves-editie van 2015 zijn Krista Ettlinger (Hollywood) en Joanna Mednick (San Francisco). Gevraagd hoeveel tijd ze kwijt zijn aan de voorbereidingen, zegt Joanna lachend: “Tons of time!” Krista vult aan: “We werken er continu aan, op alle verloren momenten op de dag, en we steken er haast al onze vrije tijd in. Zelfs in de studio lopen we met spitzen aan nog te mailen.”

Wat doen jullie precies?

Krista: “We sturen de productie aan en doen dingen die we nooit eerder hebben gedaan, zoals complexe planningen en roosters maken, fundraising en sponsors zoeken. Joanna en ik zijn bij elk detail betrokken. Iedereen die meewerkt, doet dat in zijn vrije tijd. Dus zodra de reguliere repetities om zes uur ophouden, of tussen repetities door, boeken we de studio’s en werken we aan New Moves.”

Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Joanna: “Een geweldig optreden van ongeveer twee uur, waarin twaalf choreografen en ongeveer 28 dansers hun werk laten zien.”

Krista: “Dit jaar vindt New Moves in de grote operastudio plaats, gewoon op de studiovloer, dus de setting is vrij intiem. Er komen heel verschillende dansstijlen en dansers voorbij en je kan alles van veel dichterbij zien dan je gewend bent. We hebben daarnaast iets extra’s willen organiseren waarbij de afstand tussen publiek en dansers wordt opgeheven. Dus op vrijdag 3 juli is er eerst een korte Q&A waarbij de choreografen iets vertellen over hun stuk, de achterliggende ideeën en hoe het was om hun collega’s te instrueren. En na de voorstelling ga je met alle choreografen en dansers mee naar een groot feest backstage.”

Joanna: “We merken dat er bij dansers en publiek een grote behoefte is aan een plek waar je elkaar wat laagdrempeliger kan ontmoeten en leren kennen. Ik denk dat het publiek zo’n tussenruimte achter de schermen geweldig vindt. Met zo’n cool feest met geweldige dj-line-up en performances willen we de banden met het publiek aanhalen. En het idee ontkrachten dat ballet stoffig zou zijn.”

Krista: “Sommige mensen denken dat balletdansers nooit eens drinken. Nou, wel dus.”

Hoe zijn jullie bij de organisatie terechtgekomen?

Krista: “Toen er vorig jaar een oproepje hing voor deelname aan New Moves, heb ik laten weten dat ik graag de productie en organisatie zou willen doen. Het leek me een heel leuke en leerzame ervaring. Naast het dansen volgen we allebei ook bachelor-onderwijs aan Amerikaanse universiteiten. Joanna doet liberal arts, ik business administration. Ik zou later graag organisatiekunde en balletmanagement willen combineren.”

Joanna: “Ik heb vorig jaar stage gelopen bij Fondsenwerving & Relatiebeheer en deed een senior project over fundraising. Aangezien New Moves al heel succesvol is, kwam ik op het idee om er met Krista een fundraising event bij te organiseren waarin de dansers een publiek ontmoeten dat geïnteresseerd is in ballet en ons mogelijk ook financieel wil steunen. En om meer sponsors te zoeken. Op dit moment levert het Amerikaanse merk Alternative Apparel al gratis kleding, en ondersteunt communicatiebureau Novel ons bij het onder de aandacht brengen van New Moves bij jonge creatieven. Het liefste zouden we willen dat New Moves niet alleen quitte draait, maar zelfs winst maakt.”

Tekst en foto: Janna Reinsma

 

NEW MOVES 2015

Vrijdag 3 juli: 20.00 uur, met Q&A en afterparty
Zaterdag 4 juli: 16.00 en 20.00 uur, met Q&A

Lees meer

Wil je New Moves steunen of sponsoren? Neem dan contact op met Joanna Mednick via steun@operaballet.nl

Volg New Moves via Instagram: @the_newmoves_event.